- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Hoitotahdon ilmaiseminen on potilaan kannalta tärkeää, jotta potilaan tahto voidaan ottaa huomioon hoidon yhteydessä, mikäli potilas on kykenemätön päättämään omasta hoidostaan. Henkilö voi olla esimerkiksi tajuton tai muuten kykenemätön päättämään annettavasta hoidosta. Hoitotahdon avulla potilas saa tahtonsa ilmaistuksi. Lisäksi potilas voi antaa esimerkiksi lähiomaiselle valtuuden päättää annettavasta hoidosta. Hoitotahto perustuu potilaan itsemääräämisoikeuteen. Lääkäreillä on velvollisuus ottaa huomioon potilaan tahto hoitoa annettaessa. Lähtökohtaisesti potilaan ollessa parantumattomasti sairas, potilaalle annetaan perushoitoa sekä oireiden lievittämiseen tähtäävää hoitoa. Päätökset potilaan hoidosta pyritään tekemään potilaan ollessa vielä kykenevä päättämään omasta hoidostaan.
Hoitotahto helpottaa omaisten ja hoitavien lääkärien tehtävää, koska potilaan tahtotilaa ei tarvitse arvailla. Usein potilaan tahto on se, että tuloksettomat hoidot lopetetaan, eikä potilaan elämää keinotekoisesti jatketa tarpeettoman pitkään. Hoitotahto ei koske tilanteita, joissa potilaalla on mahdollisuus parantua sairaudesta. Tarkoituksena onkin ilmaista hoitotahto tilanteita varten, joissa potilaalla ei ole mahdollisuutta parantua. Omaisten ollessa eri mieltä potilaan ilmaiseman hoitotahdon kanssa, noudatetaan potilaan ilmaisemaa hoitotahtoa. Joka tapauksessa lääkäri tekee hoitopäätöksen oman arvionsa mukaisesti.
Hoitotahdon huomioon ottaminen hoidon yhteydessä on lääkäreiden sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden velvollisuus. Hoitotahdon noudattamisesta voidaan poiketa ainoastaan, jos on perusteltu syy uskoa, että potilaan tahto on muuttunut hoitotahdon antamisen jälkeen. Toiseksi hoitava lääkäri voi poiketa hoitotahdosta, jos lääkärin näkemyksen mukaan potilaalla on mahdollisuus parantua.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.