Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirja säilytysaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasasiakirjoja tulee säilyttää säädetty määräaika. Määräaika säilyttämiselle on asetettu, jotta potilaan oikeusturva ja hoidon laatu on turvattu. Potilasasiakirjojen säilyttämistä ja niiden säilytysaikoja määrittää sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista. Potilasasiakirjojen säilytysajat vaihtelevat, mutta kaikkia potilasasiakirjoja säilytetään joko pysyvästi tai säädetyn määräajan. Pysyvästi säilytetään esimerkiksi perinnöllisyyslääketieteellisen tutkimuksen tai hoidon aikana syntyneitä asiakirjoja. Koska potilasvahinkolakia muutettiin 1999, ennen 1.5.1999 syntyneitä potilasasiakirjoja säilytetään pysyvästi. Suurin osa potilasasiakirjoista on määräaikaisesti säilytettäviä. Jos asiakirjan säilytykselle on säädetty määräaika, yleisen määräaika on 12 vuotta potilaan kuolemasta tai jos kuolemasta ei ole tietoa, 120 vuotta potilaan syntymästä. Määräaikaisesti säilytettäviä potilasasiakirjoja ovat mm. potilaan perustiedot, keskeiset hoitotiedot, hoitotahtoa koskevat asiakirjat sekä niitä koskevat yhteenvedot.

Joillekin potilasasiakirjoille on säädetty 12 vuoden säilytysaika, joka alkaa asiakirjan laatimisesta. Tätä määräaikaa noudattavat tutkimus- ja laskenta-aineistot. Potilasasiakirjoja, näytteitä tai malleja saa säilyttää määräajan päätyttyäkin, jos säilyttäminen on välttämätöntä potilaan hoidon kannalta. Tällaisten asiakirjojen osalta säilytys on arvioitava viiden vuoden välein uudestaan, jollei viranomaisen lupa tai laki toisin määrää.

Lisätietoa potilasasiakirjoista ja niiden säilytysajoista kannattaa kysyä lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]