Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon kumoaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahto on henkilön tahdonilmaus sellaisten tilanteiden varalle, joissa hän ei ole kykeneväinen päätöksentekoon itseään koskevassa hoidossa. Esimerkiksi sairaskohtaus, tajuttomuus taikka muistisairaus voivat johtaa sellaiseen tilanteeseen, että henkilö ei pysty ilmaisemaan tahtotilaansa. Hoitotahtoa noudatetaan vain silloin, kun henkilön ei pysty ilmaisemaan tahtoaan. Sekä hoitohenkilökunta että omaiset ovat sidottuja hoitotahdon noudattamiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Hoitotahdon tekeminen edellyttää, että ihminen on tietoinen hoitotahdon merkityksestä ja osaa arvioida tahtotilansa hoitolinjoihin ja –periaatteisiin nähden.

Hoitotahto on siis ennakointia tulevaisuutta varten. Hoitotahto kannattaakin tehdä jo nuorena ja terveenä, jolloin hoitotahdon pätevyydestä ei ole epäselvyyttä. Hoitotahtoa laatiessa ei tarvitse pelätä oman mielipiteen muuttumisen vuoksi, sillä hoitotahtoa voi halutessaan muuttaa ja hoitotahdon voi myös kumota. Hoitotahdon kumoaminen ilman sen muuttamista tarkoittaa käytännössä, että henkilö ei enää halua ollenkaan hoitotahtoa ja siirtää mahdollisen päätöksentekovastuun omaisille. Yleensä hoitotahdon kumoaminen kuitenkin tulee kyseeseen silloin, kun aiempaa hoitotahtoa halutaan muokata ja uuden hoitotahdon myötä vanha versio kumoutuu automaattisesti. Voimassa olevaksi hoitotahdoksi katsotaan aina sen tuorein versio, joten uusin hoitotahto kumoaa kaikki edelliset versiot. Hoitotahto ei ole määrämuotoinen asiakirja, joten sen voi tehdä vapaamuotoisesti niin suullisesti kuin kirjallisestikin. Myös hoitotahdon muuttamisen ja kumoamisen voi tehdä joko suullisesti taikka kirjallisesti riippumatta siitä, missä muodossa alkuperäinen hoitotahto on ollut. Kirjallinen muoto on kuitenkin aina suositeltavaa, jotta esimerkiksi tulkintavirheiden mahdollisuus vähenee. Hoitotahdon pätevä muuttamien ja kumoaminen edellyttää aina, että henkilö ymmärtää muutetun hoitotahdon sisällön ja vaikutukset tai vanhan hoitotahdon kumoamisen merkityksen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]