Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus hoitoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaalla on oikeus hoitoon. Annetulle hoidon tasolle on lisäksi asetettu laissa laadun kriteereitä. Potilaan oikeus hoitoon määrittyy hänen terveydentilansa vaatimaan ja sen rajaamaan hoitoon. Tässä artikkelissa käydään läpi potilaan oikeus hoitoon ja mitä se käytännössä potilaalle merkitsee. Hoitotakuuta, eli potilaan hoitoon pääsylle asetettuja aikarajoituksia, tarkastellaan toisessa lakiartikkelissa.

Kunnan täytyy järjestää alueensa asukkaiden sairaanhoitopalvelut. Näitä sairaanhoitopalveluita ovat muun muassa sairauksien tutkiminen, taudinmääritys, hoito ja niiden ehkäiseminen. Tämän lisäksi sairaanhoitopiirien kuntayhtymät ovat velvoitettu antamaan alueensa terveyskeskuksille erikoissairaanhoidon palveluja. Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla on siis oikeus saada kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tarjoamaa ja hänen terveydentilansa edellyttämää terveyden- ja sairaanhoitoa niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä. Voimavaroihin vaikuttavat ainakin hoidon antamisen taloudelliset edellytykset, henkilökunnan määrä, tekniset laitteet sekä henkilökunnan tiedot ja taidot. 

Sen lisäksi, että potilas on oikeutettu hoitoon, potilas on oikeutettu saamaan myös laadultaan hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidon on oltava sellaista, että potilaan ihmisarvoa kunnioitetaan ja että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetaan. Hyvään hoitoon kuuluvat myös hoidon helppo saatavuus ja potilaan ja hoitohenkilökunnan väliset hyvät suhteet. Tämän lisäksi potilaan äidinkieli, hänen yksilölliset tarpeensa ja kulttuurinsa on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon potilaan hoidossa ja kohtelussa. Hoito on myös toteutettava niin, että potilaan yhdenvertaisuutta ei loukata esimerkiksi häntä syrjimällä.

Potilaan oikeuteen päästä hoitoon vaikuttaa myös hoitoon pääsyn ajankohta, joka on ilmoitettava potilaalle. Potilaan oikeus hoitoon sisältää siis monia erilaisia elementtejä. Jos kokee, ettei ole saanut laissa säädettyä laadultaan hyvää terveyden- ja sairaanhoitoa taikka ei ole päässyt hoitoon hoitotakuun määrittämässä ajassa, voi yhteydenotto esimerkiksi lakimieheen olla aiheellista asian selvittämiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]