Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahto ja Omakanta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahto sisältää henkilön tahdonilmaisun itseään koskevista hoitotoimenpiteistä ja -menetelmistä. Hoitohenkilökunta on velvollinen noudattamaan hoitotahtoa mahdollisuuksiensa mukaan sellaisissa tilanteissa, joissa henkilö ei pysty tekemään itseään koskevia päätöksiä esimerkiksi tajuttomuuden tai muistisairauden vuoksi. Hoitotahto on tulevaisuuden ennakointia ja sen avulla voidaan varmistaa tahdon mukainen hoito yllättävienkin tilanteiden varalta. Hoitotahdon laatiminen edellyttää, että henkilö kykenee ymmärtämään hoitotahtonsa merkityksen ja sisällön. Siksi hoitotahto kannattaakin tehdä jo nuorena ja terveenä, jottei hoitotahdon pätevyydestä jää epäselvyyttä. Hoitotahto paitsi varmistaa oman tahdon mukaisen hoidon saannin, se helpottaa omaisten päätöksentekoa hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Hoitotahto on vapaamuotoinen tahdonilmaus, mutta sen laatiminen kirjallisena on suositeltavaa todennettavuuden varmistamiseksi ja virhetulkintojen välttämiseksi. Kirjallisessa muodossa olevan hoitotahdon on vuodesta 2015 alkaen voinut tallentaa myös verkkoon Kelan ylläpitämään Omakanta-järjestelmään. Omakanta sijaitsee osoitteessa www.kanta.fi ja kirjautuminen sivustolle onnistuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Omakanta on sekä julkisten että yksityisten terveydenhuollon palveluiden käytössä koko maassa, joten Omakantaan tallennettu hoitotahto on helposti useiden terveydenhuollon toimintayksiköiden saatavilla. Valtakunnallisesta kattavuudestaan huolimatta hoitotahto ei välttämättä näy jokaisessa terveydenhuollon yksikössä, joten myös tulostetun hoitotahdon olemassaolo on suositeltavaa.

Varmuuden vuoksi hoitotahto kannattaakin toimittaa tulostettuna terveydenhuoltoon. Myös omaisille on hyvä ilmoittaa hoitotahdon olemassaolosta. Hoitotahdon noudattaminen onnistuu luonnollisesti vain silloin, kun sen sisältö on saatavilla ja tiedossa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Hoitotahto kannattaa laatia kirjallisena, vaikkei kirjallinen muoto ole hoitotahdon pätevyyden edellytys.
  • Kirjallinen hoitotahto on mahdollista tallentaa Omakanta-järjestelmään, jossa se on laajalti sekä yksityisten että julkisten terveydenhuoltoyksiköiden käytettävissä.
  • Varmuuden vuoksi hoitotahdon voi tulostaa ja toimittaa hoitavaan terveydenhuollon yksikköön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]