Minilex - Lakipuhelin

Aktiivisen eutanasian salliminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eutanasia tarkoittaa toiselle henkilölle annettavaa kuolinapua, jossa ihminen surmataan hänen omasta pyynnöstään. Yleensä taustalla on henkilön parantumaton sairaus. Eutanasian vastaavina käsitteinä nähdään käytettävän armokuolemaa, kuolinapua ja avustettua itsemurhaa. Aktiivinen eutanasia tarkoittaa sitä, että toinen henkilö aiheuttaa toisen henkilön kuoleman tämän pyynnöstä, eli jokin toisen henkilön teko aiheuttaa kuolinapua pyytäneen henkilön kuoleman.

Jotta aktiivisen eutanasian toteuttamisesta toiselle henkilölle ei joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen, sen on oltava sallittua lainsäädännössä. Mikäli eutanasia on laissa sallittu, kyseessä ei siten ole henkirikos. Muistettava on, että eutanasian tulee perustua täysin potilaan omaan tahtoon.

Aktiivinen eutanasia on eri menetelmin sallittua joissain valtioissa, joskin lainsäädäntö ja keinot aktiivisen eutanasian toteuttamiseksi vaihtelevat merkittävästi maiden välillä. Tietyin edellytyksin aktiivinen eutanasia voidaan sallia Belgiassa, Hollannissa ja Luxemburgissa. Sveitsissä sallittua on itsemurhan avustaminen. Esimerkiksi Puolassa ja Italiassa aktiivinen eutanasia on laissa kielletty. Huomioitava on, että eutanasia ja itsemurhan avustaminen tarkoittavat eri asioita ja käsitteisiin tulee yleisestikin kiinnittää tarkkaa huomiota eri maiden eutanasiaa koskevaan lainsäädäntöön perehtyessä.

Aktiivisen eutanasian sallimisesta keskustellaan myös Suomessa ja siihen liittyen on tehty eduskunnan käsittelyyn asti päätynyt kansalaisaloite. Toistaiseksi aktiivista eutanasiaa ei kuitenkaan ole Suomen lainsäädännössä sallittu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]