Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen arkistointi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasasiakirjojen arkistointi on sen terveydenhuollon toimintayksikön tai yksityisen terveydenhuollon ammattihenkilön vastuulla, jonka toiminnan yhteydessä asiakirjat ovat syntyneet. Potilasasiakirjoja voidaan siirtää toimintayksiköiden välillä, jos potilaan terveydenhoidolle on haittaa siitä, että merkinnät tehdään erikseen kussakin toimintayksikössä. Tällainen siirto on dokumentoitava, jotta jälkikäteen voidaan selvittää, mihin potilasasiakirjat on siirretty. Potilasasiakirjoihin tehtävät merkinnät on tehtävä viivytyksettä ja viimeistään viiden vuorokauden kuluessa palvelutapahtuman päättymisestä.

Potilasasiakirjoja tulee säilyttää säädetty määräaika. Potilasasiakirjojen säilyttämistä ja niiden säilytysaikoja määrittää sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista. Potilasasiakirjojen säilytysajat vaihtelevat, mutta kaikkia potilasasiakirjoja säilytetään joko pysyvästi tai säädetyn määräajan. Pysyvästi säilytetään esimerkiksi perinnöllisyyslääketieteellisen tutkimuksen tai hoidon aikana syntyneitä asiakirjoja. Suurin osa potilasasiakirjoista on määräaikaisesti säilytettäviä. Jos asiakirjan säilytykselle on säädetty määräaika, yleisen määräaika on 12 vuotta potilaan kuolemasta tai jos kuolemasta ei ole tietoa, 120 vuotta potilaan syntymästä. Määräaikaisesti säilytettäviä potilasasiakirjoja ovat mm. potilaan perustiedot, keskeiset hoitotiedot, hoitotahtoa koskevat asiakirjat sekä niitä koskevat yhteenvedot.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Joillekin potilasasiakirjoille on säädetty 12 vuoden säilytysaika, joka alkaa asiakirjan laatimisesta. Tätä määräaikaa noudattavat tutkimus- ja laskenta-aineistot. Potilasasiakirjoja, näytteitä tai malleja saa säilyttää määräajan päätyttyäkin, jos säilyttäminen on välttämätöntä potilaan hoidon kannalta. Tällaisten asiakirjojen osalta säilytys on arvioitava viiden vuoden välein uudestaan, jollei viranomaisen lupa tai laki toisin määrää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa