- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Potilasasiakirjojen arkistointi on sen terveydenhuollon toimintayksikön tai yksityisen terveydenhuollon ammattihenkilön vastuulla, jonka toiminnan yhteydessä asiakirjat ovat syntyneet. Potilasasiakirjoja voidaan siirtää toimintayksiköiden välillä, jos potilaan terveydenhoidolle on haittaa siitä, että merkinnät tehdään erikseen kussakin toimintayksikössä. Tällainen siirto on dokumentoitava, jotta jälkikäteen voidaan selvittää, mihin potilasasiakirjat on siirretty. Potilasasiakirjoihin tehtävät merkinnät on tehtävä viivytyksettä ja viimeistään viiden vuorokauden kuluessa palvelutapahtuman päättymisestä.
Potilasasiakirjoja tulee säilyttää säädetty määräaika. Potilasasiakirjojen säilyttämistä ja niiden säilytysaikoja määrittää sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista. Potilasasiakirjojen säilytysajat vaihtelevat, mutta kaikkia potilasasiakirjoja säilytetään joko pysyvästi tai säädetyn määräajan. Pysyvästi säilytetään esimerkiksi perinnöllisyyslääketieteellisen tutkimuksen tai hoidon aikana syntyneitä asiakirjoja. Suurin osa potilasasiakirjoista on määräaikaisesti säilytettäviä. Jos asiakirjan säilytykselle on säädetty määräaika, yleisen määräaika on 12 vuotta potilaan kuolemasta tai jos kuolemasta ei ole tietoa, 120 vuotta potilaan syntymästä. Määräaikaisesti säilytettäviä potilasasiakirjoja ovat mm. potilaan perustiedot, keskeiset hoitotiedot, hoitotahtoa koskevat asiakirjat sekä niitä koskevat yhteenvedot.
Joillekin potilasasiakirjoille on säädetty 12 vuoden säilytysaika, joka alkaa asiakirjan laatimisesta. Tätä määräaikaa noudattavat tutkimus- ja laskenta-aineistot. Potilasasiakirjoja, näytteitä tai malleja saa säilyttää määräajan päätyttyäkin, jos säilyttäminen on välttämätöntä potilaan hoidon kannalta. Tällaisten asiakirjojen osalta säilytys on arvioitava viiden vuoden välein uudestaan, jollei viranomaisen lupa tai laki toisin määrää.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.