Minilex - Lakipuhelin

Hoitotestamentti eli kirjallinen hoitotahto ja elinluovutukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjallinen hoitotahto eli hoitotestamentti on lomake, jolla on mahdollista ilmaista oma tahtonsa muun muassa hoidon periaatteista, elintoimintoja ylläpitävien hoitojen lopettamisesta tai elinluovutuksesta esimerkiksi vakavan onnettomuuden tai vanhuudenheikkouden varalta. Tällöin lääkäri sekä läheiset saavat tietoa henkilön omista toiveistaan tilanteessa, jolloin henkilö ei voi itse ilmaista tahtoaan ja on menettänyt oikeustoimikelpoisuutensa.

Hoitotahdossa voi ilmaista mielipiteensä elinluovuksesta. Elinsiirto on toimenpide, jossa potilaan kehoon siirretään kokonainen tai osittainen elin. Elinsiirto on tarpeen, kun potilaan oma elin on lakannut toimimasta tai potilaan henki on vaarassa potilaan elimen huonon kunnon vuoksi. Elinsiirto voi olla useinkin ainoa mahdollisuus potilaan hengen pelastamiseksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Suomessa kuolleen henkilön elimiä sekä kudoksia on mahdollista käyttää toisten hyväksi. Jos vainaja ei erikseen kiellä ja vastusta omien elinten luovuttamista, vainajan elimiä sekä kudoksia voidaan käyttää. Suurin osa elinluovutuksista saadaan kuolleilta luovuttajilta. Ihminen on kuollut kudoslain mukaan silloin, kun hänen aivotoimintansa ovat lopullisesti loppuneet. Myös elävän luovuttajan elimiä voidaan käyttää, mikäli henkilö antaa siitä kirjallisen luvan ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa suostumuksensa.

Laatimalla kirjallisen hoitotahdon elinsiirron kieltämisestä henkilö voi varmistua siitä, että hänen tahtoaan elinsiirron kieltämisestä noudatetaan. Hoitotahdossa voidaan myös ilmaista henkilön tahto ja lupa elinluovutukseen. Ennen kuin elinsiirtoon ryhdytään, on lääkärin selvitettävä vainajan tahto vainajan hoitotahdosta tai vainajan läheisiltä. Mikäli henkilö haluaa kieltäytyä elinsiirrosta, on siitä hyvä mainita hoitotahdossa. Ilman mainintaa elinsiirto voidaan tehdä, ellei varmuutta tahdosta saada kohtuullisessa ajassa esimerkiksi läheisten kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa