Minilex - Lakipuhelin

Hoitotestamentti eli kirjallinen hoitotahto ja elinluovutukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjallinen hoitotahto eli hoitotestamentti on lomake, jolla on mahdollista ilmaista oma tahtonsa muun muassa hoidon periaatteista, elintoimintoja ylläpitävien hoitojen lopettamisesta tai elinluovutuksesta esimerkiksi vakavan onnettomuuden tai vanhuudenheikkouden varalta. Tällöin lääkäri sekä läheiset saavat tietoa henkilön omista toiveistaan tilanteessa, jolloin henkilö ei voi itse ilmaista tahtoaan ja on menettänyt oikeustoimikelpoisuutensa.

Hoitotahdossa voi ilmaista mielipiteensä elinluovuksesta. Elinsiirto on toimenpide, jossa potilaan kehoon siirretään kokonainen tai osittainen elin. Elinsiirto on tarpeen, kun potilaan oma elin on lakannut toimimasta tai potilaan henki on vaarassa potilaan elimen huonon kunnon vuoksi. Elinsiirto voi olla useinkin ainoa mahdollisuus potilaan hengen pelastamiseksi.

Suomessa kuolleen henkilön elimiä sekä kudoksia on mahdollista käyttää toisten hyväksi. Jos vainaja ei erikseen kiellä ja vastusta omien elinten luovuttamista, vainajan elimiä sekä kudoksia voidaan käyttää. Suurin osa elinluovutuksista saadaan kuolleilta luovuttajilta. Ihminen on kuollut kudoslain mukaan silloin, kun hänen aivotoimintansa ovat lopullisesti loppuneet. Myös elävän luovuttajan elimiä voidaan käyttää, mikäli henkilö antaa siitä kirjallisen luvan ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa suostumuksensa.

Laatimalla kirjallisen hoitotahdon elinsiirron kieltämisestä henkilö voi varmistua siitä, että hänen tahtoaan elinsiirron kieltämisestä noudatetaan. Hoitotahdossa voidaan myös ilmaista henkilön tahto ja lupa elinluovutukseen. Ennen kuin elinsiirtoon ryhdytään, on lääkärin selvitettävä vainajan tahto vainajan hoitotahdosta tai vainajan läheisiltä. Mikäli henkilö haluaa kieltäytyä elinsiirrosta, on siitä hyvä mainita hoitotahdossa. Ilman mainintaa elinsiirto voidaan tehdä, ellei varmuutta tahdosta saada kohtuullisessa ajassa esimerkiksi läheisten kautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]