Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon malli

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahdolla tarkoitetaan henkilön tahdonilmausta omasta hoidostaan, jos hän vakavan sairauden, onnettomuuden tai vanhuuden heikkouden taikka muun näihin verrattavan syyn vuoksi menettää oikeustoimikelpoisuutensa. Hoitotahdossa määritellään ne tilat, jolloin luovutaan potilaan elämää lyhytaikaisesti pidentävistä, keinotekoisista elintoimintoja ylläpitävistä hoitotoimista. Hoitotahdolle ei ole laissa määriteltyä ehdotonta muotomääräystä. Kuitenkin esimerkiksi todistajien käyttäminen on hyvin suositeltavaa. Oheinen malli on todella tavanomainen esimerkki hoitotahdosta. Tahdonilmaisun merkitys on syytä ymmärtää huolellisesti, josta syystä todistajien lausumat hoitotahdon laatijan vakaasta tahdosta on aiheellinen. Hoitotahto voidaan laatia joko erillisenä asiakirjana taikka osana testamenttia.

 

HOITOTAHTO/HOITOTAHTOTESTAMENTTI

Täten minä, (Henkilö A) määrään, että siinä tapauksessa, että menetän oikeustoimikelpoisuuteni esimerkiksi sairauden, onnettomuuden, vanhuuden heikkouden tai muun niihin verrattavan syyn vuoksi, ei hoidossani saa käyttää mitään keinotekoisesti elintoimintojani ylläpitäviä hoitomuotoja, ellei terveydentilani parantumiseen ole selviä lääketieteellisiä perusteita. Tilapäisesti tällaisia hoitomuotoja saadaan käyttää esimerkiksi vaikeiden oireiden poistamiseen tai niiden lievittämiseen.

Tehohoito minulle saa antaa vain, jos sen antamisen voidaan lääketieteellisin perustein olettaa johtavan, ei ainoastaan lyhytaikaiseen elämän pitenemiseen, vaan terveydentilani kohentumiseen.

Mikäli minulle annettu hoito osoittautuu tuloksettomaksi, siitä on luovuttava.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »(Allekirjoitus, aika ja paikka)

Varta vasten paikalle kutsuttuina ja yhtä aikaa läsnä olevina todistamme täten, että Henkilö A, jonka henkilökohtaisesti hyvin tunnemme, on terveellä ja täydellä ymmärryksellä sekä vakaasta tahdostaan ilmoittanut edellä olevan sisältävän hänen hoitotahtotestamenttinsa sekä että hän on sen omakätisesti allekirjoittanut.

(Vähintään kahden todistajan nimet, henkilötunnukset, päiväys sekä aika ja paikka).

 

Vaihtoehtoisesti hoitotahto voidaan muotoilla siten, että elintoimintoja on kyseisessä tilanteessa pidettävä keinotekoisesti yllä, kunnes omaiset yksimielisesti päättävät toisin. Lakimiehemme avustavat oikeanlaisen hoitotahdon laatimisessa sekä kertovat lisää sen vaikutuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa