Minilex - Lakipuhelin

Hoitotakuu erikoissairaanhoidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotakuusta erikoissairaanhoidossa säädetään terveydenhuoltolaissa. Se asettaa erikoissairaanhoitoa järjestäville tahoille seuraavat velvollisuudet:

 1. Hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
   
 2. Siinä tapauksessa, että hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointia tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, on arviointi ja tarvittavat tutkimukset toteutettava kolmen kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta.
   
 3. Tarpeellinen hoito on järjestettävä ”kohtuullisessa ajassa”, ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa hoidon tarpeen toteamisesta.

 

Lisäksi laissa todetaan, että jos henkilöllä todettu sairaus tai oire on tarkoituksenmukaisinta hoitaa terveyskeskuksessa, on hänet ohjattava hoitoon terveyskeskukseen. Henkilön ottaminen sairaalaan kiireetöntä sairaanhoitoa varten edellyttää lääkärin lähetettä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lisäksi terveydenhuoltolaissa säädetään erikseen hoitoon pääsystä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa:

 1. Hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
   
 2. Siinä tapauksessa, että hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointia tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, on arviointi ja tarvittavat tutkimukset toteutettava kuuden viikon kuluessa lähetteen saapumisesta.
   
 3. Tarpeellinen hoito on järjestettävä alle 23-vuotiaille lähtökohtaisesti kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Jos hoitoa ei voida antaa edellä mainittujen enimmäisaikojen mukaisesti, kunnan on järjestettävä hoito hankkimalla se muilta palveluntuottajilta. Kuntien on myös julkaistava internetissä tiedot odotusajoista neljän kuukauden välein.

Edellä mainitut määräajat eivät koske kiireellistä hoitoa, sillä kiireelliseen hoitoon on päästävä aina heti. Lain mukaan kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, jota ei ole mahdollista siirtää ilman sairauden tai vamman pahenemista. Kiireellistä hoitoa varten sairaanhoitopiirien tulee järjestää ympärivuorokautinen päivystys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa