Minilex - Lakipuhelin

Hoitotakuu psykiatrisessa hoidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotakuu tarkoittaa, että potilaalle on taattu oikeus päästä kiireettömään hoitoon laissa annetun määräajan kuluessa. Psykiatrinen hoito kuuluu hoitotakuun piirin. Hoitotakuu toteutetaan ensisijaisesti omassa kunnassa taikka sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä. Mikäli kunta ei pysty määräajassa tarjoamaan hoitoa, tulee potilas pyrkiä siirtämään muualle hoitotakuun toteuttamiseksi lain edellyttämällä tavalla. Hoitotakuu ei koske potilaan akuuttia vaivaa, sillä kiireellistä hoitoa tulee saada välittömästi. Psykiatrisessa hoidossa potilas saa kiireellistä hoitoa käytännössä vain psykoosin ja itsemurhavaaran perusteella.  

Potilaan on saatava yhteys terveyskeskukseen puhelimitse normaaleina virka-aikoina tai hänelle on tarjottava mahdollisuus käydä siellä henkilökohtaisesti. Useissa terveyskeskuksissa on käytössä taikaisinsoittopalvelu, jossa terveyskeskus soittaa potilaalle saman päivän aikana tämän yhteydenottoyritykseen perustuen. Psykiatrisen hoidon tarve on arvioitava terveyskeskuksessa kolmen arkipäivän kuluessa, mikäli hoidon tarvetta ei voida arvioida puhelimitse. Varsinaiseen hoitoon on päästävä kolmen kuukauden kuluessa. Psykiatrinen hoito vaatii yleensä erikoissairaanhoitoa, johon potilaan on mahdollista päästä ainoastaan lääkärin lähetteen perusteella. Erikoissairaanhoidon osalta hoidon tarpeen arviointi on tehtävä kolmen viikon kuluessa siitä, kun lääkärin lähete saapui erikoissairaanhoidon yksikköön. Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää lisäksi erikoislääkärin arvioita taikka tutkimuksia, on ne tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Erikoissairaanhoito tulee aloittaa kuudessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista. Psykiatrista hoitoa kaipaavan potillaan onkin yleensä odotettava kuukausia ennen kuin varsinaisen hoito aloitetaan. Pitkät odotusajat on kuitenkin huomioitu lasten ja nuorten aikuisten kohdalla. Alle 23-vuotiaita koskeva psykiatrinen erikoissairaanhoito on aloitettava kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnista. Lisäksi hoidon tarpeen arviointiin saa kulua korkeintaan kuusi viikkoa mukaan lukien siihen liittyvät erikoislääkärin arviot sekä tutkimukset.

Hoitotakuun toteutumisen valvonnasta vastaavat Valvira ja Aluehallintovirastot. Lisäksi kuntien ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymien tulee raportoida hoitotakuun toteutumisesta vähintään neljän kuukauden välein. Raportit ovat yleensä löydettävissä kyseisten yksiköiden internet-sivuilta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]