Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus valita erikoissairaanhoito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaan oikeus valita erikoissairaanhoidon toimintayksikkö on säädetty terveydenhuoltolaissa. Terveydenhuoltolain mukaan lääkärin tai hammaslääkärin arvioidessa, että potilas tarvitsee erikoissairaanhoidon palveluita, potilaalla on oikeus valita kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikkö erityisvastuualueella, jossa hänellä on kotikunta. Mahdollista on myös valita hoitoyksikkö oman kotikuntansa ulkopuolelta. Kiireettömän normaalien terveydenhuoltopalveluiden hoitopaikan valinnasta erikoissairaanhoidon valinta poikkeaa siten, että valinta on tehtävä yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. Lähetteen antava lääkäri arvioi myös sen, minkä tasoista hoitoa tarvitset.

Erikoissairaanhoidon hoitovastuu siirtyy ainoastaan lähetteen mukaisen sairauden tai hoidon osalta. Näin ollen, mikäli tarvitset erikoissairaanhoitoa uudestaan, hoitopaikka valitaan erikseen erillisten sairauksien tai hoitotarpeiden osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa myös sitä, että potilas ei voi vaihtaa hoitopaikkaansa kesken lähetteen mukaisen hoidon.

Jos henkilö asuu tai oleskelee säännöllisesti kotikuntansa ulkopuolella työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaava syyn vuoksi, potilas voi käyttää hoitosuunnitelmansa mukaisen erikoissairaanhoidon toteuttamiseen myös muun kuin valitun erikoissairaanhoidon toimintayksikön palveluita hoitovastuun siirtymättä. Myös tässä tapauksessa hoitopaikka on valittava lähetteen antavan lääkärin kanssa yhteisymmärryksessä.

Potilaalla on oikeus valita myös yksityinen sairaala hoitopaikakseen, mutta tällöin hän vastaa itse syntyvistä kustannuksista. Kustannuksista voi saada korvauksen sairausvakuutusjärjestelmän korvausperusteiden mukaisesti.

Potilas- ja lääkintäoikeuteen liittyvät lisäkysymykset kannattaa osoittaa lakipuhelimeen tai lakimiehillemme. Näin saat asiantuntevan ja yksilöidyn vastauksen kysymykseesi.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]