Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon merkitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahto on potilaan ilmaisu siitä, miten häntä tulisi hoitaa. Potilas voi ilmaista hoitotahdossa toiveensa hoidosta tai siitä kieltäytymisestä, mutta ei voi esimerkiksi vaatia jotakin tiettyä hoitoa. Hoitotahto annetaan, jotta hoitoa voidaan antaa potilaan toiveiden mukaisesti silloin, kun potilas ei itse kykene päättämään saamastaan hoidosta. Tällainen tilanne on käsillä potilaan ollessa tajuton tai muuten kykenemätön päättämään omasta hoidostaan. Tavallista on myös esittää hoitotahdossa valtuutus lähiomaiselle päättää potilaan hoidosta silloin, kun potilas ei siihen itse kykene. Hoitotahto perustuu potilaan itsemääräämisoikeuteen.

Hoitotahdolla pyritään siis ennakoimaan tilanne, jossa hoidettava itse ei kykene päättämään omasta hoidostaan. Hoitotahto usein helpottaa omaisten ja lääkärien tehtäviä, sillä hoitohenkilökunnan tai omaisten ei tarvitse arvailla hoidettavan tahtoa. Jos potilas ei ole ilmaissut tahtoaan, hoitojen lopettaminen saattaa olla hoitavalle lääkärille tai omaisille hyvinkin vaikeaa, vaikka hoidot olisivatkin tuloksettomia.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Usein hoitotahdossa ilmaistaan toive hoidon lopettamisesta, kun hoitotoimenpiteet on todettu tuloksettomiksi. Hoitotahto ei lähtökohtaisesti koske tilanteita, joissa potilaalla on mahdollisuus parantua. Hoitotahto on erityisen tärkeä tilanteissa, joissa esimerkiksi vanhus ei tahdo vastaanottaa elämää pidentäviä hoitoja kärsimystensä vuoksi. Kun potilas tuo ilmi omat toiveensa annettavasta hoidosta, voidaan potilaan tahto ottaa huomioon hoidossa.

Hoitotahto sitoo lääkäreitä sekä muita terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Hoitotahdosta voidaan poiketa ainoastaan silloin, kun on perusteltu syy uskoa, että potilaan tahto on myöhemmin muuttunut tai lääkärin näkemyksen mukaan potilaalla on mahdollisuus parantua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa