- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Esimerkiksi sairaskohtauksen, vanhuuden heikkouden tai vakavan onnettomuuden varalta jokaisella on mahdollisuus tehdä ennalta suullinen tai kirjallinen hoitotahto. Hoitotahdossa voi ilmaista tahtonsa hoitoperiaatteista sekä kieltäytyä elintoimintoja keinotekoisesti ylläpitävien laitteiden käytöstä tai elvytyksestä. Hoitotahdossa on mahdollista ilmoittaa suostumuksensa passiiviseen eutanasiaan, mutta aktiivinen eutanasia on Suomessa kielletty.
Eutanasia eli armokuolema voidaan jakaa passiiviseen ja aktiiviseen eutanasiaan. Aktiivisessa eutanasiassa nimensä mukaisesti potilaan elämä päätetään aktiivisin toimin. Passiivisessa eutanasiassa potilaan elämää ylläpitävien laitteiden ja hoitojen käyttö lopetetaan. Passiivinen eutanasia on myös tilanne, jolloin potilaalle ei aloiteta hoitotoimenpiteitä, joiden avulla potilaan elämä voisi jatkua vielä jonkin aikaa. Aktiivinen eutanasia on Suomessa kielletty, mutta passiivisen eutanasian toteuttaminen on mahdollista vakavasti sairaan potilaan tahdosta esimerkiksi saattohoidossa, jossa potilaan elämää ei jatketa potilaan tahdon vastaisesti, vaan potilaan kipuja pyritään vähentää ja loppuelämää helpottaa.
Potilasta tulee hoitaa yhteisymmärryksessä hänen kanssaan, ja hoitotahtoa tulee noudattaa mahdollisimman pitkälle. Jos potilas kieltäytyy hoitotahdossaan tietyistä elämää pidentävistä hoitotoimenpiteistä, potilasta tulee hoitaa hoitotahdon mukaisesti ja lääketieteellisesti hyväksytyin tavoin. Lopullisen päätöksen hoitokeinoista tekee lopulta lääkäri.
Potilaalle tulee antaa tarpeellinen hoito potilaan tahdon vastaisesti, jos hän ei ole aiemmin ilmaissut mielipidettään pätevästi. Siksi hoitotahdon tekeminen on järkevää, jotta potilaan mielipide tulee esille silloinkin, vaikka potilas olisi oikeustoimikelvottomassa tilassa. Hoitotahdon tulee olla selkeä ja harkittu, ja sitä voi muokata tarpeen vaatiessa. Kirjallisen hoitotahdon on hyvä olla allekirjoitettu ja päivätty. Hoitotahdon olemassaolosta tulee ilmoittaa läheisille, jotta sen olemassaolosta tiedetään.
Eutanasiassa keskeiset arvot kuten elämän kunnioitus, ihmisarvo ja itsemääräämisoikeus ovat vilkkaan keskustelun kohteena. Käsitys eutanasiasta muuttuu yhteiskunnallisten muutosten sekä terveydenhuollon ja teknologian kehityksen myötä. Passiivisen eutanasian toteuttaminen eli elintoimintoja ylläpitävien hoitojen lopettaminen vaikeassa tilanteessa on helpompaa läheisille sekä hoitohenkilökunnalle, mikäli potilas on ilmoittanut tahtonsa etukäteen hoitotahdossaan.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.