Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen julkisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasasiakirjat ja asiakirjoja sisältävät tiedot eivät ole julkisia, vaan ne kuuluvat arkaluonteisten henkilötietojen käsittelyä koskevan sääntelyn piiriin. Laissa potilaan asemasta ja oikeudesta säädetään potilasasiakirjojen julkisuutta koskeva pääsääntö, jonka mukaan potilasasiakirjat ovat salassapidettäviä ja niiden luovuttaminen on mahdollista vain potilaan kirjallisen suostumuksen nojalla.

Arkaluonteisten henkilötietojen käsittely on lain mukaan kielletty. Arkaluonteisia henkilötietoja ovat muun muassa henkilön sairautta, terveydentilaa ja vammaisuutta sekä henkilöön kohdistettuja toimenpiteitä koskevat tiedot. Niitä voidaan käsitellä vain laissa määrätyin edellytyksin. Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on ensinnäkin oikeus saada tieto ja käsitellä potilasasiakirjoja potilaan hoidon toteuttamiseksi. Toisaalta esimerkiksi vakuutuslaitos voi käsitellä potilaan terveystietoja vakuutusetuuden tai vakuutuksen myöntämisen vuoksi. Samoin sosiaalihuollon viranomaisella on lain mukaan oikeus käsitellä arkaluonteisia henkilötietoja tietyn etuuden käsittelemiseksi. Pääsääntöisesti näissäkin tapauksissa käsittely perustuu potilaan suostumukseen eikä kyse ole julkisesta käsittelystä. Potilasasiakirjoja voidaan tarkastella myös jonkin oikeusvaadetta varten ja niitä käytetään oikeuskäsittelyssä todistusaineistona.

Potilasasiakirjat eivät kuitenkaan tule missään vaiheessa julkisiksi ja jokaisella potilasasiakirjoja käsittelevällä henkilöllä tai taholla on salassapitovelvollisuus potilasasiakirjoista saamiensa tietojen osalta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]