Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus asiakirjoihin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaalla on oikeus tarkastaa omat potilasasiakirjansa sekä tarkistaa merkittyjen tietojen oikeellisuus. Mikäli tiedot ovat virheellisiä, potilaalla on oikeus saada tiedot oikaistuiksi. Potilaan omien tietojen tarkastusoikeutta voidaan rajata, mikäli hoitavan lääkärin näkemyksen mukaan on ilmeistä, että tietojen luovuttaminen aiheuttaa potilaan terveydelle tai jonkun muun oikeuksille vakavaa vaaraa. Tarkastusoikeus perustuu yleiseen tietosuoja-asetukseen, tietosuojalakiin sekä lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta. Tietosuoja-asetuksen mukaan potilaalla on oikeus saada tietää, mitä tietoja hänestä on tallennettu, mihin tietoja luovutetaan ja mistä tiedot on kerätty. Tietojen tarkastaminen on potilaalle ilmaista. Maksun saa periä, jos pyyntö on selvästi perusteeton tai kohtuuton, erityisesti jos tietoja pyydetään toistuvasti. Potilaan on tehtävä pyyntö tietojen saamisesta hoitoyksikölle. Tiedot on annettava ilman aiheetonta viivästystä.

Potilaalle on hoitohenkilökunnan toimesta annettava potilaslain mukainen selvitys hoidon yhteydessä. Potilaan ja hoitohenkilökunnan välillä tulee olla yhteisymmärrys annettavasta hoidosta. Asiakirjoihin on tehtävä merkintä siitä, että potilaalle on annettu potilaslain mukainen selvitys annettavasta hoidosta. Selvityksestä on ilmettävä selvitys potilaan terveydentilasta, hoidon merkityksestä, hoitovaihtoehdoista ja muista hoitoihin liittyvistä seikoista. Selvitys on lisäksi annettava siten, että potilas varmasti ymmärtää sen sisällön. Selvitystä ei tule antaa silloin, kun on ilmeistä, että selvityksen antamisesta aiheutuisi vaaraa potilaan hengelle tai terveydelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]