Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon säilyttäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilö voi suullisella tai kirjallisella hoitotahdolla ilmaista tahtonsa tulevista hoitoratkaisuista sen varalta, ettei henkilö kykene tekemään päätöksiä omasta hoidostaan ollessaan oikeustoimikelvoton esimerkiksi vakavan sairauskohtauksen tai onnettomuuden sattuessa. Hoitotahtoon voidaan kirjata muun muassa elämän keinotekoisen pidentämisen kielto tilanteessa, jolloin toivoa paranemiseen ei enää ole.

Hoitotahto on vapaamuotoisesti tehtävä tahdonilmaus, joka on järkevä tehdä kirjallisesti kahden todistajan todistamana. Lisäksi hoitotahdossa olisi hyvä käydä ilmi henkilön nimi, allekirjoitus sekä päivämäärä. Hoitotahdon sisältö on vapaasti henkilön määriteltävissä, mutta hoitotahdolla ei voi edellyttää tietyn hoitokeinon käyttämistä. Ennemminkin hoitotahtoon on syytä ilmoittaa hoidon periaatteita koskevia ohjeita yksittäisten hoitokeinojen sijaan.

Kahden hoitotahdon allekirjoittaminen on säilyttämisen kannalta hyödyllistä: esimerkiksi toinen kappale voidaan sijoittaa sairaalaan ja toinen voi olla läheisen tai muun edustajan tiedossa olevassa paikassa. Hoitotahtoa voi kuljettaa myös mukanaan.

Hoitotahto on voimassa ilman todistajiakin. Käytännössä voikin olla tilanteita, jolloin asianmukainen hoitotahto on tehty, mutta kukaan muu kuin henkilö itse ei ole sen olemassaolosta tai sijainnista tietoinen. Tämän vuoksi hoitotahdosta ja sen sijainnista on syytä kertoa läheisille. Hoitotahto on sijoitettava myös niin, että sen löytäminen on helppoa läheiselle tai muulle henkilölle. Hoitotahdon tekemisen avuksi löytyy lomakkeita eri internet-sivustoilta. 

Kelan hallinnoimaan Kansallisen Terveysarkiston Omakanta-palveluun hoitotahdon on voinut tehdä ja tallentaa vuodesta 2015 lähtien. Sieltä hoitotahto tallentuu Potilastiedon arkistoon, josta se on terveydenhuollon yksiköiden käytettävissä.

Hoitotahdon muuttaminen on mahdollista koska tahansa, ja sen voi myös peruuttaa. Hoitotahdon säilytyspaikasta, olemassaolosta ja sisällöstä on syytä kertoa läheisille. Lisäksi hoitotahdosta olisi hyvä olla vähintään kaksi kappaletta allekirjoitettuna.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]