Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus hoitopaikan valintaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Uuden terveydenhuoltolain mukaan potilas saa valita hoitopaikkansa melko vapaasti. Potilaalla on oikeus valita hoitopaikkansa, mikäli kyseessä on kiireetön sairaanhoito. Potilas voi valita, miltä oman kuntansa terveysasemalta hän haluaa saada hoitoa. Kun potilas vaihtaa omaa terveysasemaansa, tulee asiasta tehdä kirjallinen ilmoitus sekä vanhalle että uudelle terveysasemalle. Potilaan niin halutessa voi kysymykseen tulla myös oman kunnan ulkopuolinen terveyskeskus. Toisella kunnalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta järjestää kotisairaanhoitoa oman alueensa ulkopuolella.  Myös vaihtaessaan kuntien terveyskeskusten välillä potilaalla on ilmoitusvelvollisuus sekä vanhaan että uuteen terveyskeskuksen.

Hoitovastuu potilaasta siirtyy uudelle terveysasemalle tai muun kunnan terveyskeskukselle kolmen viikon kuluessa potilaan tekemästä ilmoituksesta. Valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan. Potilaan valinnanvapautta rajoittaa se, että terveysasemaa voi vaihtaa aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä hoitopaikan valinnasta.

Jos potilas viettää säännöllisesti pidempiä aikoja kotikuntansa ulkopuolella työn, opiskelun, vapaa-ajan vieton, lähiomaisen tai muun vastaavan syyn vuoksi, potilas voi käyttää hoitosuunnitelmansa mukaisen hoidon toteuttamiseen myös toisen kunnan terveydenhuollon palveluita ilman, että potilaan valitsema terveysasema muuttuu.

Hoitopaikasta riippumatta potilas on oikeutettu perusterveydenhuollon hoitoon pääsyä koskeviin oikeuksiin. Näiden mukaan esimerkiksi hoidon tarpeen arviointi on tehtävä viimeistään kolmantena arkipäivänä siitä, kun potilas on ottanut yhteyden terveyskeskukseen.

Hoitopaikan valintaan ja muihin potilaan oikeuksiin liittyviin kysymyksiin vastauksia saa lakipuhelimesta, jossa asiantuntevat lakimiehemme vastaavat mahdollisiin kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]