Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeus valita

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Jos potilas tarvitsee kiireellistä sairaanhoitoa, annetaan sitä hänelle potilaan asuinkunnasta riippumatta. Hoitoa on annettava lähimmästä hoitoyksiköstä, joka kykenee potilasta hoitamaan. Potilaan oikeus valita on ollut vuodesta 2014 alkaen melko laaja. Potilaalla on oikeus valita haluamansa terveysasema tai sairaanhoidon yksikkö Suomessa, kun hänellä on tarve päästä kiireettömään hoitoon. Hoitopaikka kannattaa valita siten, että se vastaa niitä tarpeita, joita tarvitsemasi terveydenhoito edellyttää.

Erityissairaanhoitopaikka valitaan yhteistoimin lähetteen tekevän hoitavan lääkärin kanssa. Lääkärillä on paremmat edellytykset arvioida, mitä erityishoitoa potilas tarvitsee ja mitkä sairaalat voivat tätä hoitoa tarjota. Potilas ei voi valita esimerkiksi yliopistollista sairaalaa hoitopaikakseen, mikäli hänen hoitonsa ei sitä edellytä. Kun arvio on suoritettu, saa potilas vapaasti valita varteenotettavien vaihtoehtojen väliltä itselleen mieluisimman.

Terveysasemaa voi vaihtaa kirjallisella ilmoituksella enintään vuoden välein. Potilas voi kuitenkin saada hoitoa väliaikaisesti myös muualta kuin valitusta hoitopaikasta silloin, jos hän oleskelee kotikunnan ulkopuolella pidempiä ajanjaksoja.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Potilaalla on myös oikeus valita mahdollisuuksien rajoissa hoitava lääkärinsä. Potilas voi valita myös muun terveydenhuollon ammattilaisen, joka hoitaa potilasta, mahdollisuuksien rajoissa. Mahdollisen jatkohoidon osalta potilas tulisi ohjata häntä aiemmin hoitaneen lääkärin pakeille.

Vuodesta 2014 alkaen myös henkilöt, joiden hoitokustannuksista vastaa toinen EU-valtio, voivat käyttää julkista terveydenhuoltoa. Tällaiselle henkilölle on turvattava pääsy hoitoon samalla tavalla kuin kunnan asukkaillekin. Potilaan kansallisuudesta riippumatta hoito annetaan aina Suomen hoitokäytännön mukaisesti.

Vaikka potilas voikin valita hoitopaikkansa nykyään ilman aluerajoituksia, Kela ei välttämättä kuitenkaan korvaa aiheutuneita matkakuluja kokonaisuudessaan. Kelan matkakorvaus rajoittuu siihen kustannukseen, joka olisi aiheutunut matkasta lähimpään yliopistolliseen keskussairaalaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa