Minilex - Lakipuhelin

Yksityinen terveydenhuolto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityinen terveydenhuolto on nykyisin tärkeä osa terveydenhuoltoa. Tärkeimpiä potilasoikeuden lakeja sovelletaan yksityiseen terveydenhuoltoon siinä missä julkiseenkin. Potilaan oikeudet ja terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuudet ovat samat, olipa terveydenhuolto yksityistä tai julkista. Yksityisestä terveydenhuollosta on kuitenkin myös erityistä lainsäädäntöä, joka koskee muun muassa toimilupaa ja valvontaa. Artikkelissa esitellään lyhyesti tätä lainsäädäntöä.

Laissa määritellään ensin, mitä tässä yhteydessä tarkoitetaan terveydenhuollon palveluilla. Ensinnäkin se voi olla laboratoriotoimintaa, radiologista toimintaa tai muuta terveydentilan tutkimusta. Kyse voi myös olla lääkäri- tai hammaslääkäripalvelusta tai muusta terveyden- tai sairaanhoidosta. Myös fysioterapia, hieronta ja sairaankuljetus ovat terveydenhuollon palveluita.

Yksityisen terveydenhuollon palvelun tuottajia on monenlaisia. Se voi olla muun muassa yksittäinen henkilö, yhtiö, osuuskunta tai yhdistys. Keskeistä on, että se ylläpitää yksityisen terveydenhuollon yksikköä.

Terveydenhuoltopalvelun tuottaminen on luvanvaraista. Luvaton palvelujen tarjoaminen on rikos. Jos tuottaja aikoo toimia vain yhden aluehallintoviraston alueella, lupaa haetaan tältä. Jos toimintaa olisi kahden tai useamman viraston alueella, lupaa haetaan Valviralta. Lupahakemuksessa tulee kertoa tarkasti muun muassa toimipaikoista, henkilöstöstä ja laitteista. Jos hakija on tyytymätön päätökseen, siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Vielä ennen toiminnan aloittamista tilat ja laitteet tarkastetaan.

Menettely on kevyempi, jos palveluja aikoo tarjota vain yksi itsenäinen ammatinharjoittaja. Tällöin tulee tehdä aluehallintovirastolle kirjallinen ilmoitus, jossa tulee mainita tietyt tiedot.

Aluehallintovirasto ja Valvira valvovat yksityistä terveydenhuoltoa. Niillä on muun muassa oikeus saada tietoja ja tehdä tarkastuksia. Ne voivat antaa määräyksiä ja huomautuksia. Törkeät rikkomukset voivat johtaa luvan peruuttamiseen. Yksityisen terveydenhuollon yksiköiltä vaaditaan yleensä niin sanottu omavalvontasuunnitelma. Siinä tuottajan tulee kertoa huolellisesti toiminnan riskitekijöistä, muun muassa henkilöstöstä, laitteista ja hygieniasta.

Potilaan lailliset oikeudet ovat siis samat yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa. Lisäksi yksityisestä terveydenhuollosta on erityissääntelyä. Laissa määritellään yksityisen terveydenhuollon palvelut sekä niiden valvojat. Lisäksi säädetään toiminnan luvanvaraisuudesta. Lupajärjestelmä takaa, että henkilöstö, tilat ja laitteet ovat asianmukaiset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]