Minilex - Lakipuhelin

Kela hoitotahto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahto on henkilön tahdonilmaisu hänen tulevasta hoidostaan sen varalta, ettei hän jossain elämänsä vaiheessa kykene enää päättämään hoidostaan. Näin voi käydä esimerkiksi vakavan sairauden, onnettomuuden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa annettu tahdonilmaisu on tavallisesti joko suostumus tulevaisuudessa annettavaan hoitoon tai kieltäytyminen siitä. Hoitotahto on juridisesti sitova ja se voidaan sivuuttaa ainoastaan, mikäli terveydenhuollon ammattihenkilöllä on vahvat perusteet olettaa, että tahdonilmaisu ei ole pätevä tai vakaa. Henkilö, joka on kelpoinen ilmaisemaan hoitotahdon, voi myös peruuttaa sen tai antaa uuden hoitotahtomääräyksen.

Hoitotahto tehdään yleensä kirjallisesti, vaikka hoitotahdon voi sinänsä ilmaista vapaamuotoisesti. Kirjallinen muoto kuitenkin auttaa todentamaan hoitotahdon olemassaolon ja sisällön. Paperista hoitotahtoa voi kuljettaa mukanaan, mutta kirjallinen hoitotahto on vuodesta 2015 alkaen ollut mahdollista tallettaa myös sähköisessä muodossa Kelan hallinnoimaan kansalliseen terveydenhuollon sairaskertomusarkistoon (KanTa-palvelut). KanTa-palveluissa henkilö voi kirjautua Omakanta-järjestelmään, johon hoitotahto on mahdollista tallentaa. Kirjautuminen onnistuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Omakanta-järjestelmän etu on se, että lukuisat niin yksityiset kuin julkisetkin terveydenhuollon toimintayksiköt käyttävät sitä. Sinne tallennettu hoitotahto on siis helposti useiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden saatavissa silloin, kun sitä tarvitaan. Varmuuden vuoksi voi kuitenkin olla hyvä säilyttää myös paperinen versio omasta hoitotahdostaan.

Vinkit

  • Osoitteessa www.kanta.fi voit tallentaa hoitotahtosi Omakanta-järjestelmään. Palvelu on Kelan hallinnoima.
  • Omakannassa hoitotahto on useiden sekä yksityisten että julkisten terveydenhuollon toimintayksiköiden käytettävissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa