Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa voimme ilmaista tahtomme meitä koskevasta hoidosta siltä varalta, että päädymme tilanteeseen jolloin emme enää kykene käyttämään itsemääräämisoikeutta esimerkiksi vakavan sairauden tai terveydentilan radikaalin heikkenemisen takia. Pääsääntöisesti ilmaisemme tahtomme suullisesti, mutta aina tilanne ei sitä salli. Tätä varten on olemassa niin kutsuttu hoitotahto. Hoitotahdosta voidaan määräätä sähköisesti kanta.fi palvelussa, tai vapaamuotoisesti kirjallisella ilmoituksella. Jos hoitotahtoa ei tehdä sähköisesti, on asiakirja syytä toimittaa kaikille henkilöä hoitaville viranomaisille paperisena. Jos hoitotahto ei ole vielä ajankohtainen vaan se on laadittu tulevaisuuden varalle, kannattaa sitä säilyttää paikassa josta se on helposti löydettävissä, ja ilmaista esimerkiksi lähimmäisille hoitotahdon olemassaolo.

Hoitotahto kannattaa olla myös allekirjoitettu kahden todistajan toimesta, jotka voivat olla myös terveydenhoitolalan henkilökuntaa, mutta eivät lähisukulaisia.

Jos hoitotahtoon halutaan tehdä muutoksia tai purkaa se, se onnistuu laatimalla uusi asiakirja tai päivitys sähköiseen palveluun. Jos aikaisempi kirjallinen hoitotahto halutaan purkaa, tulee ilmoitus siitä toimittaa kaikille niille, joilla on hallussaan mahdollinen aikaisempi hoitotahto, jotta tilanteessa ei synny epäselvyyksiä henkilön todellisesta tahtotilasta. Myös purkamisilmoitus ja muutosilmoitus voivat olla vapaamuotoisia, kunhan niistä selviää täsmällisesti asiakirjan tarkoitus, potilaan henkilöllisyys ja todistajien allekirjoitukset asiakirjan oikeellisuudesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]