Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahdon toteutuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahdolla tarkoitetaan potilaan tahdonilmaisua tulevaisuudessa saatavan hoidon varalle. Hoitotahto tehdään, jotta potilaan ollessa tulevaisuudessa mahdollisesti kykenemätön päättämään itselleen annettavasta hoidosta, lääkäreillä ja omaisilla on tieto potilaan tahdosta. Lähtökohtaisesti potilaan ollessa parantumattomasti sairas, potilaalle annetaan perushoitoa sekä oireiden lievittämiseen tähtäävää hoitoa. Hoitotahto selvittää annettavien hoitojen laatua sekä poissulkee potilaan halutessa tietyt hoitomuodot. Hoitotahto pyritään selvittämään ennen kuin potilas on kykenemätön päättämään omasta hoidostaan. Hoitotahdon toteutuminen on yleensä kaikkien etu. Ensinnäkin potilas saa haluamaansa hoitoa. Toiseksi hoitohenkilökunta ja omaiset eivät joudu arvailemaan potilaan tahtoa.

Kun potilas on ilmaissut hoitotahtonsa, lääkärit sekä muu terveydenhuollon ammattihenkilökunta ovat velvollisia ottamaan huomioon potilaan tahdon hoidon yhteydessä. Jos omaiset ovat eri mieltä potilaan antaman hoitotahdon kanssa, noudatetaan hoitotahtoa. Lääkärillä on kuitenkin oikeus arvioida potilaan tila ja tehdä hoitopäätökset potilaan osalta oman arvionsa pohjalta.

Lähtökohtaisesti hoitoa on annettava potilaan tahdon mukaisesti. Näin ollen hoitotahdolla on todellinen merkitys potilaan hoidon kannalta. Hoitotahdosta voidaan poiketa, mikäli on perusteltu syy uskoa, että potilaan tahtotila on muuttunut hoitotahdon antamisen jälkeen. Lääkärillä on oikeus myös poiketa hoitotahdosta, jos hän uskoo, että potilaalla on mahdollisuus parantua.

Hoitotahtoon liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakipuhelimeen tai lakimiehiimme vastausten saamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]