Minilex - Lakipuhelin

Potilaan kielelliset oikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilas on oikeutettu saamaan tietoa hoidostaan niin, että hän riittävästi ymmärtää tiedon merkityksen ja sisällön. Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus antaa potilaalle informaatiota hoidon merkityksestä, hänen terveydentilastaan, eri hoitovaihtoehdoista sekä muista hoitoon liittyvistä seikoista.

Näiden tietojen riittävä ymmärtäminen ei luonnollisesti ole mahdollista, jos ne annetaan potilaalle kielellä, jota hän ei taida. Siksi onkin tärkeää, että potilaalla on tiettyjä kielellisiä oikeuksia myös terveyden- ja sairaanhoidon piirissä. Mikäli potilaalla ja hoitohenkilökunnalla ei ole yhteistä kieltä, voidaan tarpeen mukaan järjestää tulkkaus.

Suomen julkisen terveydenhuollon palvelut annetaan Suomen virallisilla kielillä eli joko suomeksi tai ruotsiksi. Laki ei velvoita hoidonantajaa tarjoamaan palveluja muilla kielillä. Kaksikielisen kunnan ja kuntayhtymän on kyettävä antamaan asiakkaalle palvelua hänen valitsemallaan kielellä, joten palveluita on tarjottava sekä suomeksi että ruotsiksi. Lisäksi saamenkielisillä alueilla saamelaisilla on oikeus käyttää omaa kieltään.

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus turvaa pohjoismaiden kansalaisille oikeuden käyttää Suomen julkisessa terveydenhuollossa omaa kieltään: suomea, norjaa, ruotsia, tanskaa tai islantia. Tarpeen vaatiessa julkisen terveydenhuollon on järjestettävä tulkkaus- ja käännösapu, kun potilas tulee toisesta Pohjoismaasta.

Jos potilas saa Suomessa hoitoa julkisessa terveydenhuollossa ja kustannuksista vastaa EU- tai ETA-maa tai Sveitsi, laskutetaan tulkkauksesta aiheutuneet kustannukset osana hoitoa. Tulkkaus tulee järjestää lähtökohtaisesti itse. Terveydenhuollon työntekijät voivat järjestää hoitoa varten tulkkipalvelut, jos potilas ei ymmärrä hoitoaan koskevia tietoja. Jos potilas vastaa itse hoitokustannuksistaan, vastaa hän myös tulkkauksen kustannuksista.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Suomessa terveydenhuollon palveluita tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi.
  • Muiden Pohjoismaiden kansalaisilla on oikeus käyttää Suomen julkisessa terveydenhuollossa omaa kieltään.
  • Muissa tapauksissa on mahdollista järjestää tulkkaus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]