Minilex - Lakipuhelin

Oikeuspsykiatrinen potilas

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeuspsykiatrinen potilas eli niin sanottu kriminaalipotilas on henkilö, joka on syyllistynyt vakavaan rikokseen, mutta todettu sittemmin syyntakeettomaksi eli ymmärrystä vailla olevaksi. Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, ettei henkilö pysty normaalilla tavalla hahmottamaan kausaalisuhteita ja tekojensa seurauksia. Oikeuspsykiatrinen potilas voi olla syyntakeeton esimerkiksi sen vuoksi, että hän on vailla tekoaan koskevaa ymmärrystä jonkin psyykkisen sairauden tai kehitysvamman takia.

Jotta henkilö voitaisiin todeta syyntakeettomaksi, hänen on käytävä läpi mielentilatutkimus. Tuomioistuin määrää henkilön tällöin mielentilatutkimukseen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päättää sairaalan, joka toimittaa itse tutkimuksen. Kyse ei ole yksinkertaisesta lääkärintarkastuksesta, vaan tutkimus vie tyypillisesti viikkoja. Tutkimuksessa pyritään selvittämään syyntakeisuuden astetta nimenomaan rikoksen tekemisen hetkellä. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Jos henkilö todetaan syyntakeettomaksi, ei hänelle tuomita rangaistusta, vaan yleensä hänet määrätään tahdosta riippumattomaan hoitoon. Kyse voi olla psykiatrisesta sairaalahoidosta tai kehitysvammaisten erityishuollosta. Tahdosta riippumattoman hoidon aloittamisesta ja lopettamisesta päättää THL:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta. Hoitopäätös uusitaan vähintään puolen vuoden välein.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa