Minilex - Lakipuhelin

Oikeuspsykiatrinen potilas

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeuspsykiatrinen potilas eli niin sanottu kriminaalipotilas on henkilö, joka on syyllistynyt vakavaan rikokseen, mutta todettu sittemmin syyntakeettomaksi eli ymmärrystä vailla olevaksi. Syyntakeettomuus tarkoittaa sitä, ettei henkilö pysty normaalilla tavalla hahmottamaan kausaalisuhteita ja tekojensa seurauksia. Oikeuspsykiatrinen potilas voi olla syyntakeeton esimerkiksi sen vuoksi, että hän on vailla tekoaan koskevaa ymmärrystä jonkin psyykkisen sairauden tai kehitysvamman takia.

Jotta henkilö voitaisiin todeta syyntakeettomaksi, hänen on käytävä läpi mielentilatutkimus. Tuomioistuin määrää henkilön tällöin mielentilatutkimukseen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päättää sairaalan, joka toimittaa itse tutkimuksen. Kyse ei ole yksinkertaisesta lääkärintarkastuksesta, vaan tutkimus vie tyypillisesti viikkoja. Tutkimuksessa pyritään selvittämään syyntakeisuuden astetta nimenomaan rikoksen tekemisen hetkellä. 

Jos henkilö todetaan syyntakeettomaksi, ei hänelle tuomita rangaistusta, vaan yleensä hänet määrätään tahdosta riippumattomaan hoitoon. Kyse voi olla psykiatrisesta sairaalahoidosta tai kehitysvammaisten erityishuollosta. Tahdosta riippumattoman hoidon aloittamisesta ja lopettamisesta päättää THL:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta. Hoitopäätös uusitaan vähintään puolen vuoden välein.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]