Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen luovuttaminen omaisille

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti potilasasiakirjoja ei saa luovuttaa ilman potilaan suostumusta. Potilasasiakirjoihin sisältyy sellaista tietoa, jotka ovat potilaan kannalta hyvin arkaluontoista. Siksi potilasasiakirjoista ilmeneviin tietoihin on säädetty salassapitovelvollisuus ja luovutuskielto. Jo tieto siitä, että henkilö on potilas, on salassapidettävää tietoa. Potilaan ollessa tajuton saadaan potilaan lähiomaisille luovuttaa tieto hoitoon ottamisesta sekä tietoja potilaan hoidosta ilman potilaan suostumusta, ellei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi luovutuksen. Tässä lähiomaisilla tarkoitetaan lähtökohtaisesti aviopuolisoa, lapsia, vanhempia tai sisaruksia. Kyseeseen saattaa tulla myös esimerkiksi avopuoliso.

Jos potilas on alaikäinen, voidaan potilaan tietoja luovuttaa lainmukaiselle huoltajalle. Mikäli alaikäinen on kykenevä päättämään omasta hoidostaan, on hänellä oikeus kieltää tietojen luovutus huoltajalleen.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Potilaan kuoltua saadaan tiedot luovuttaa sille, joka tarvitsee tietoja tärkeiden etujensa tai oikeuksiensa selvittämiseksi. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi, kun epäillään hoitovirhettä vainajan hoidossa. Tietojen luovutusta tulee pyytää kirjallisesti ja pyyntö on perusteltava.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa