Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen luovuttaminen omaisille

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti potilasasiakirjoja ei saa luovuttaa ilman potilaan suostumusta. Potilasasiakirjoihin sisältyy sellaista tietoa, jotka ovat potilaan kannalta hyvin arkaluontoista. Siksi potilasasiakirjoista ilmeneviin tietoihin on säädetty salassapitovelvollisuus ja luovutuskielto. Jo tieto siitä, että henkilö on potilas, on salassapidettävää tietoa. Potilaan ollessa tajuton saadaan potilaan lähiomaisille luovuttaa tieto hoitoon ottamisesta sekä tietoja potilaan hoidosta ilman potilaan suostumusta, ellei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi luovutuksen. Tässä lähiomaisilla tarkoitetaan lähtökohtaisesti aviopuolisoa, lapsia, vanhempia tai sisaruksia. Kyseeseen saattaa tulla myös esimerkiksi avopuoliso.

Jos potilas on alaikäinen, voidaan potilaan tietoja luovuttaa lainmukaiselle huoltajalle. Mikäli alaikäinen on kykenevä päättämään omasta hoidostaan, on hänellä oikeus kieltää tietojen luovutus huoltajalleen.

Potilaan kuoltua saadaan tiedot luovuttaa sille, joka tarvitsee tietoja tärkeiden etujensa tai oikeuksiensa selvittämiseksi. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi, kun epäillään hoitovirhettä vainajan hoidossa. Tietojen luovutusta tulee pyytää kirjallisesti ja pyyntö on perusteltava.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]