Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahto on potilaan tahto omasta hoidostaan

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahto tarkoittaa potilaan tahdonilmaisua siitä, miten häntä tulee hoitaa. Hoitotahto tehdään niitä tulevia tilanteita varten, joissa potilas ei pysty enää itse osallistumaan hoitoratkaisuihin esimerkiksi tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahto tukee potilaan itsemääräämisoikeutta. Toisinaan sitä nimitetään myös hoitotestamentiksi.

Hoitotahdossa voi esittää monenlaisia hoitoa koskevia toiveita ja määräyksiä. Hoitotahdon laatija saa vapaasti määritellä sen sisällön. Usein siinä kielletään tietyt hoitotoimenpiteet, joilla esimerkiksi pitkitetään kohta kuolevan potilaan elämää. Usein siinä myös määrätään, kuka potilaan omaisista tekee tärkeimmät päätökset sitten, kun potilas ei enää itse kykene siihen.

Hoitotahto on terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja omaisia sitova. Hoitohenkilökunta on siis velvollinen noudattamaan hoitotahtoa. Tästä voidaan poiketa vain, jos perusteltua syytä epäillä, että hoitotahto ei ole pätevä tai vakaa. Kyse on siis tapauksista, joissa potilas ei ole ollut järjissään hoitotahtoa tehdessään tai ei ole riittävästi ymmärtänyt, millaiseksi hänen terveydentilansa tulee muuttumaan. Hoitotahtoa siis voidaan tulkita, mutta lähtökohtaisesti potilasta tulee kunnioittaa. Jos hän on aiemmin vakaasti kieltänyt tietyn kiireellisen hoidon, sitä ei antaa hänen ollessaan tajuttomana.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Hoitotahto on vapaamuotoinen toimi. Se voidaan antaa suullisesti, jolloin lääkärin tai muun vastaavan ammattihenkilön tulisi kirjata se potilasasiakirjoihin. Varminta kuitenkin on, että potilas antaa hoitotahdon kirjallisesti, sillä he on helpommin todennettavissa ja se vähentää myös virhetulkintojen riskiä. Todistajien käyttö on suositeltavaa, muttei pakollista. Pätevän hoitotahdon tekeminen edellyttää, että tekijä riittävällä tavalla ymmärtää hoitotahdon merkityksen ja sisällön. Liitteeksi on mahdollista pyytää lääkärin lausunto tekijän kelpoisuudesta ja toimintakyvystä asiakirjan tekemiseen. Potilas voi myöhemmin, asian vielä ymmärtäessään, perua hoitotahtonsa tai muuttaa sitä.

Hoitotahdolla potilas voi määrätä, miten häntä hoidetaan sitten, kun hän ei enää itse ymmärrä asiaa. Se edesauttaa yksilöllistä ja arvokasta loppua. Jos potilas vakaasti kieltää tietyn hoidon, sitä ei anneta hänelle. Nykyäänhän voidaan pitää teknisesti elossa erittäinkin toimintakyvytöntä ihmistä, mutta se voi olla hänelle kivuliasta ja alentavaa. Hoitotahdolle ei ole määrämuotoa, mutta käytännössä se kannattaa tehdä kirjallisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa