Minilex - Lakipuhelin

Potilaan oikeudet ja hoitosuunnitelma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitosuunnitelma on potilaan hoidon perusta ja jokaisella potilaalla on oikeus hoitosuunnitelmaan. Hoito on mahdollisimman pitkälle suunniteltava potilaan kanssa yhdessä. Potilaan on saatava tietoja terveydentilastaan ja mahdollisista vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Terveydenhuoltolaki edellyttää hoitosuunnitelmaa kiireettömässä hoidossa. Potilas ja terveydenhuollon ammattihenkilöt laativat hoitosuunnitelman yhdessä ja suunnitelmasta tulee ilmetä potilaan hoidon järjestäminen sekä toteuttamisaikataulu.

Hoitosuunnitelmaan kootaan kaikki terveystilaa koskevat tiedot ja niiden perusteella suunniteltu hoito. Hoitosuunnitelmaan yksilöidään potilaan tarpeen mukaiset tutkimukset ja hoidot, kuten diagnoosi, hoidon tarve ja tavoite, työnjako, hoidon toteutus ja keinot, seuranta ja arviointi sekä lääkitys. Samalla hoitosuunnitelmasta voi käydä ilmi, mistä potilaan pitää itse huolehtia.

Lääkäri ja potilas tekevät hoitosuunnitelman yhdessä. Käytännössä lääkäri laatii hoitosuunnitelman yhdessä potilaan kanssa. Lääkäri päättää lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudin määrityksestä ja hoidosta, ottaen kuitenkin potilaan mielipiteen huomioon. Potilaalla on taas oikeus saada riittävästi tietoa hoidosta ja sen sisältämistä riskeistä, jotta potilas voi tosiasiallisesti osallistua hoidon suunnitteluun. Tällöin potilaalla on parempi mahdollisuus käyttää oikeuttaan esittää omat toiveensa ja kertoa omat tarpeet hoitoon liittyen. Potilas voi myös kieltäytyä tarjotusta hoidosta, ja tällöin potilaalle tulee etsiä vaihtoehtoinen lääketieteellinen hoitomuoto.

Mikäli potilas asuu pitempiaikaisesti kotikuntansa ulkopuolella, potilas voisi käyttää hoitosuunnitelmansa mukaisen hoidon toteuttamiseen muuta terveyskeskusta tai kunnallisen erikoissairaanhoidon toimintayksikköä. Pääsääntöisesti kuitenkin toimitaan siten, että pysytään kotikunnan toimintayksikössä mahdollisuuksien mukaan. Potilaan kannattaa osallistua ja vaikuttaa hoitosuunnitelmansa laatimiseen varmistaakseen parhaan mahdollisen hoidon itselleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]