Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen saaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista säätää potilasasiakirjojen saamisesta ja luovutuksesta. Potilasasiakirjojen saaminen perustuu laissa säädettyihin perusteisiin. Lähtökohtaisesti sivulliset eivät saa potilasasiakirjoja ilman potilaan suostumusta. Omat potilasasiakirjat sen sijaan saa lähtökohtaisesti pyytämällä. Potilasasiakirjoihin sisältyy sellaista tietoa, jotka ovat potilaan kannalta hyvin arkaluontoista. Siksi potilasasiakirjoista ilmeneviin tietoihin on säädetty salassapitovelvollisuus ja luovutuskielto. Jo tieto siitä, että henkilö on potilas, on salassapidettävää tietoa.

Potilas on oikeutettu saamaan omat potilasasiakirjansa tarkastettaviksi. Tätä oikeutta voidaan rajata ainoastaan, mikäli hoitavan lääkärin mielestä on ilmeistä, että tietojen luovutus voi aiheuttaa vakavaa vaaraa potilaan tai jonkun muun terveydelle tai edulle.

Sivulliset eivät lähtökohtaisesti saa potilasasiakirjoja ilman potilaan suostumusta. Potilasasiakirjat ovat salassapidettäviä. Tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa ilman potilaan suostumusta tietyin potilaslaissa ja erityislaeissa säädetyin perustein. Potilaan ollessa tajuton saadaan potilaan läheisellä kertoa tieto hoitoon ottamisesta ilman potilaan suostumusta, ellei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi luovutuksen. Potilaan kuoltua saadaan tiedot luovuttaa sille, joka tarvitsee tietoja tärkeiden etujensa tai oikeuksiensa selvittämiseksi. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi, kun epäillään hoitovirhettä vainajan hoidossa.

Jos potilas on alaikäinen, voidaan potilaan tietoja luovuttaa lainmukaiselle huoltajalle. Mikäli alaikäinen on kykenevä päättämään omasta hoidostaan, on hänellä oikeus kieltää tietojen luovutus huoltajalleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]