Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen saaminen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista säätää potilasasiakirjojen saamisesta ja luovutuksesta. Potilasasiakirjojen saaminen perustuu laissa säädettyihin perusteisiin. Lähtökohtaisesti sivulliset eivät saa potilasasiakirjoja ilman potilaan suostumusta. Omat potilasasiakirjat sen sijaan saa lähtökohtaisesti pyytämällä. Potilasasiakirjoihin sisältyy sellaista tietoa, jotka ovat potilaan kannalta hyvin arkaluontoista. Siksi potilasasiakirjoista ilmeneviin tietoihin on säädetty salassapitovelvollisuus ja luovutuskielto. Jo tieto siitä, että henkilö on potilas, on salassapidettävää tietoa.

Potilas on oikeutettu saamaan omat potilasasiakirjansa tarkastettaviksi. Tätä oikeutta voidaan rajata ainoastaan, mikäli hoitavan lääkärin mielestä on ilmeistä, että tietojen luovutus voi aiheuttaa vakavaa vaaraa potilaan tai jonkun muun terveydelle tai edulle.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Sivulliset eivät lähtökohtaisesti saa potilasasiakirjoja ilman potilaan suostumusta. Potilasasiakirjat ovat salassapidettäviä. Tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa ilman potilaan suostumusta tietyin potilaslaissa ja erityislaeissa säädetyin perustein. Potilaan ollessa tajuton saadaan potilaan läheisellä kertoa tieto hoitoon ottamisesta ilman potilaan suostumusta, ellei ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi luovutuksen. Potilaan kuoltua saadaan tiedot luovuttaa sille, joka tarvitsee tietoja tärkeiden etujensa tai oikeuksiensa selvittämiseksi. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi, kun epäillään hoitovirhettä vainajan hoidossa.

Jos potilas on alaikäinen, voidaan potilaan tietoja luovuttaa lainmukaiselle huoltajalle. Mikäli alaikäinen on kykenevä päättämään omasta hoidostaan, on hänellä oikeus kieltää tietojen luovutus huoltajalleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa