Minilex - Lakipuhelin

Yksilöllisyyden huomioiminen potilaan hoidossa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Potilaan yksilölliset tarpeet tulee huomioida hänen hoidossaan ja kohtelussaan, mahdollisuuksien mukaan. Yksilöllisyyden kannalta tärkeitä ovat mm. potilaan äidinkieli, kulttuuri ja vakaumus. Yksilöllisyys liittyy kiinteästi muihinkin potilaan oikeuksiin, kuten yksityisyyteen ja ihmisarvoiseen kohteluun. Artikkelissa kerrotaan lyhyesti, millä tavoin yksilölliset tarpeet huomioidaan. Lisäksi kerrotaan, mitä laiminlyönnistä voi seurata.

Yksilölliset tarpeet voivat olla monenlaisia. Potilaan fyysiset ominaisuudet, kuten huomattava lihavuus, edellyttävät erityisjärjestelyjä. Myös potilaan erityiset kivut vaativat tavallista huolellisempaa kohtelua. Vakaumuksensa vuoksi potilas voi noudattaa erityisruokavaliota; tällöin hänelle järjestetään riittävän ravitseva, mutta vakaumuksen mukainen ravinto. Kulttuurisista syistä potilas voi esimerkiksi toivoa, että häntä käsittelevä hoitaja on samaa sukupuolta kuin hän.

Potilaan äidinkielen huomioinnista säädetään erikseen. Suomen, ruotsin ja saamen kieltä voi jokainen potilas käyttää omassa asiassaan. Jos potilaalla on muu äidinkieli, pyritään järjestämään tulkkaus. (Käytännössä voidaan toki käyttää muutakin kieltä, esimerkiksi englantia, jota potilas ja hoitaja tms. ymmärtävät tarpeeksi.) Tulkkaus on tärkeää etenkin, jos potilas on esimerkiksi viittomakielinen.

Potilaan ihmisarvoisessa kohtelussa voi ilmetä monenlaisia ongelmia. Potilaaseen saatetaan suhtautua väheksyvästi tai syrjivästi. Eduskunnan oikeusasiamies on toisinaan pitänyt eristyspotilaiden kohtelua ihmisarvon vastaisena: potilas on esimerkiksi joutunut tekemään tarpeensa lattialle ja odottamaan pitkän aikaa niiden pois siivoamista. Myös tarpeettoman pitkä sitominen on ongelmallista.

Potilaan yksityisyyttä turvataan mm. potilasasiakirjojen salassapidolla. Yksityisyyteen kuitenkin liittyy muitakin seikkoja; potilaalla pitää olla esimerkiksi mahdollisuus tavata läheisiään ja ylläpitää sosiaalisia suhteitaan. Erityisen tärkeää tämä on lapsipotilaille. Laitosoloissa yksityisyys ei toki voi olla samantasoista kuin muualla, mutta se tulee ottaa huomioon.

Potilaan hyvä kohtelu siis edellyttää, että hänen yksityiset tarpeensa huomioidaan. Ellei häntä kohdella hyvin, hänellä on erilaisia oikeuskeinoja käytössään. Hän voi esimerkiksi tehdä muistutuksen terveydenhuollon toimintayksikön johtajalle. Lisäksi hän voi kannella kohtelustaan esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle, aluehallintovirastolle tai Valviralle. Lakimieheltä saa lisätietoja, kuinka potilas voi reagoida huonoon hoitoon.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa