Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjojen pysyvä säilytys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus kirjata hoitoon liittyvät asiat ylös. Potilasasiakirjoja ovat potilaskertomus ja siihen liittyvät potilastiedot tai asiakirjat sekä lääketieteelliseen kuolemansyyn selvittämiseen liittyvät tiedot tai asiakirjat samoin kuin muut potilaan hoidon järjestämisen ja toteuttamisen yhteydessä syntyneet tai muualta saadut tiedot ja asiakirjat. Potilasasiakirjojen säilyttäminen tulee hoitaa huolella, koska potilastiedot ovat arkaluonteisia tietoja. Potilasasiakirjoja voidaan säilyttää joko määräajan tai pysyvästi.

Potilastietojen säilytyksestä vastaa potilaalle hoitoa antanut taho, eli se terveydenhuollon toimintayksikkö tai yksityinen terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten lääkäri, jonka toiminnassa asiakirjat ovat syntyneet. Jos asiakirjat siirretään potilaan suostumuksella toiseen hoitopaikkaan, alkuperäiseen hoitopaikkaan tulee jäädä merkintä siitä, mihin asiakirjat on siirretty. Potilasasiakirjojen säilytyksessä tulee olla huolellinen, sillä se tulee hoitaa niin, etteivät sivulliset saa tietoa potilasasiakirjoista.

Erikseen on säädetty niistä asiakirjoista, jotka tulee säilyttää pysyvästi. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi perinnöllisyyslääketieteellisten yksiköiden tutkimuksissa ja hoidoissa muodostuvat asiakirjat sekä joka kuukauden 18. ja 28. päivinä syntyneiden potilasasiakirjat julkisessa terveydenhuollossa. Pysyvään säilytykseen määrätyt potilasasiakirjat on laadittava ja tallennettava niin, että ne on mahdollista säilyttää pitkäaikaisesti. Sähköinen tallentaminen mahdollistaa entistä pitkäikäisemmän tallentamisen kuin paperinen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa