Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjat netistä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasasiakirjoilla tarkoitetaan potilaskertomusta, tutkimustietoja sekä muita potilastietoja, jotka ovat syntyneet potilaan hoidon järjestämisestä. Potilasasiakirjoihin kuuluu lisäksi tiedot kuolemansyyn selvittämisestä. Potilasasiakirjat tulee säilyttää siten, että tiedot pysyvät eheänä kokonaisuutena ja tietojen säilyttämisaikana niiden käyttäminen on turvattu. Potilastietoja voikin tarkastella netistä Kelan ylläpitämästä Kansallisen Terveysarkiston (Kanta) sivuilta.

Kansaneläkelaitos ylläpitää potilasasiakirjojen arkistointipalvelua sekä potilasasiakirjojen luovutukseen hakemisto- ja tiedonhallintapalvelua. Arkistointipalveluun tallennetaan tietoturvallisesti sähköisinä muiden asiakirjojen lisäksi potilasasiakirjat, jotka sisältävät esimerkiksi potilaan hoitoon osallistuvien henkilöiden tekemiä merkintöjä. 

Potilastiedon arkisto löytyy Kansallisesta Terveysarkistosta, josta löytyy Potilastiedon arkiston lisäksi esimerkiksi sähköiset reseptit. Potilastiedon arkisto kokoaa eri terveydenhuollon yksikköjen omien tietojärjestelmien potilastiedot yhteen. Arkiston rakentaminen on vielä vaiheessa, joten tiedot kertyvät vaiheittain arkiston laajentuessa. Palvelussa kansalainen voi tarkastella omia tietojaan sekä asettaa suostumuksia ja kieltoja.

Valtakunnallinen palvelu hyödyttää kansalaisia liikuttaessa paikasta toiseen, ja tiedot ovat siten käytössä tarvittaessa eri toimintayksiköissä. Potilaan hoitoon liittyviä tietoja terveydenhuollon toimintayksiköissä työskentelevien on käytettävä vain työtehtävän ja vastuun vaatimassa laajuudessa. Sähköisessä potilastietojärjestelmässä käyttöoikeudet onkin rajattu tehtävien mukaisesti, ja järjestelmän käyttäjä pystytään tunnistamaan ja todentamaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa