Minilex - Lakipuhelin

Potilasasiakirjat ja hoitoon liittyvä muu materiaali

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Terveydenhuollon ammattihenkilön tulee merkitä potilasasiakirjoihin tarpeelliset tiedot potilaan hoidon järjestämisen, suunnittelun, toteuttamisen ja seurannan turvaamiseksi. Merkintöjen tulee olla selkeitä ja ymmärrettäviä. Merkintöjä tehtäessä saa käyttää vain yleisesti tunnettuja ja hyväksyttyjä käsitteitä ja lyhenteitä.

Potilasasiakirjoihin kuuluu ensinnäkin potilaskertomus. Sen lisäksi potilasasiakirjoja ovat potilaskertomukseen liittyvät potilastiedot tai asiakirjat. Potilasasiakirjoja ovat myös lääketieteelliseen kuolemansyyn selvittämiseen liittyvät tiedot tai asiakirjat samoin kuin muut potilaan hoidon järjestämisen ja toteuttamisen yhteydessä syntyneet tai muualta saadut tiedot ja asiakirjat.

Potilasasiakirjoihin saavat tehdä merkintöjä potilaan hoitoon osallistuvat terveydenhuollon ammattihenkilöt. Merkintöjä saavat tehdä myös ammattihenkilön ohjeiden mukaisesti myös muut henkilöt, kuten esimerkiksi alan opiskelijat, siltä osin kuin he osallistuvat hoitoon.

Muuta hoitoon liittyvää materiaalia ovat tutkimuksessa ja hoidossa syntyvät biologista materiaalia sisältävät näytteet ja elinmallit. Muuta materiaalia ovat siis esimerkiksi kudosblokit, patologian ja hematologian sytologiset näytelasit sekä ruumiinavausnäytteistä otetut lasit. Tiedot potilaaseen pysyvästi asetetuista materiaaleista kuten proteeseista, implanteista ja hammaspaikka-aineista tulee merkitä potilasasiakirjoihin sellaisella tarkkuudella, että ne ovat myöhemmin tunnistettavissa.

Potilasasiakirjojen ja muun materiaalin säilyttämisestä vastaa se terveydenhuollon toimintayksikkö tai itsenäinen terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka toiminnassa ne ovat syntyneet.

 Toimintayksikön ja itsenäisen ammattihenkilön tulee säilyttää potilasasiakirjat sekä muu materiaali potilaan hoidon järjestämisen ja toteuttamisen, hoitoon liittyvien mahdollisten korvausvaatimusten ja tieteellisen tutkimuksen edellyttämä aika. Potilasasiakirjat, näytteet ja mallit tulee hävittää välittömästi sen jälkeen, kun niiden säilyttämiselle ei ole edellä tarkoitettua perustetta. Hävitys on tapahduttava niin, etteivät sivulliset saa tietoa asiakirjoista tai materiaalista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]