Minilex - Lakipuhelin

Potilas- ja lääkintäoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilasoikeus keskittyy potilaan oikeuksiin terveyden- tai sairaanhoitoa saataessa. Potilasoikeuksia on säädetty lailla, ja perustana tälle on ollut potilaan oikeusturvan takaaminen. Lisäksi taustalla on ollut perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen hoitoa saadessa. Ennen lainsäädäntöä kyse oli enemmänkin ammattieettisistä tavoista, mutta tarve suojata potilasta johti potilaan oikeuksien säätämiseen lailla.

Yksi keskeisimmistä potilasoikeuksista on itsemääräämisoikeus, joka tarkoittaa, että potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Käytännössä pitää selvitellä potilaan tahtoa ja kertoa potilaalle hoidosta sekä eri hoitovaihtoehdoista. Itsemääräämisoikeus on korottanut huomattavasti potilaan oikeusturvaa.

Lääkintäoikeus puolestaan keskittyy hieman isompiin kokonaisuuksiin. Oikeudenalana se keskittyy terveydenhoidon ammattilaisiin, lääketieteeseen ja terveydenhuoltoon koskeviin kysymyksiin. Lääkintäoikeuden keskeisempiin kysymyksiin kuitenkin kuuluu potilaan ja terveyden ammattihenkilön välisen suhteen pohtiminen. Lääkintäoikeus on pohtinut esimerkiksi potilaan ja lääkärin välistä suhdetta ja kuinka paljon sitä kannattaa ylipäätään lähteä lailla sääntelemään.

Myöskin lääkintäoikeudessa yhtenä tärkeimmistä tarkastelun kohteista on potilaan itsemääräämisoikeuden pohtiminen. Siinä käsitellään itsemääräämisoikeutta moraali-eettisenä oikeutena ja toisaalta myös laillisena oikeusturvana. Lääkintäoikeudessa tarkoituksena on selvittää merkityksiä ja vaikutuksia. On tärkeää, että lääkintäoikeudesta on syntynyt yhtenäinen oikeudenala, jotta voidaan tarkastella tärkeitä asioita yhtenä kokonaisuutena. Lisätietoa potilas- ja lääkintäoikeudesta kannattaa kysyä lakimiehiltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa