Minilex - Lakipuhelin

Potilaan mahdollisuus valita lääkäri

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaan valinnanvapauden lisääminen ja asiakaskeskeisyys terveydenhuollossa näkyy kiireettömän hoitopaikan valinnanvapauden lisäksi myös potilaan mahdollisuudessa valita häntä hoitava lääkäri. Tässä artikkelissa käsitelläänkin potilaan mahdollisuutta valita lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen terveydenhuollossa.

Potilaalla on mahdollisuus valita häntä terveydenhuollossa hoitava terveydenhuollon ammattihenkilö toimintayksikön toiminnan tarkoituksenmukaisen järjestämisen sallimissa rajoissa. Tällainen terveydenhuollon ammattihenkilö voi olla esimerkiksi lääkäri tai sairaanhoitaja. Potilas voi siis lähtökohtaisesti vaihtaa häntä hoitavan lääkärin toiseen, jos esimerkiksi hoitosuhde häntä hoitaneen lääkärin kanssa ei jostain syystä toimi. Kaikissa tilanteissa ei kuitenkaan voida toimia potilaan valinnan mukaisesti, vaan tätä rajoittaa terveydenhuollon toimintayksikön tarkoituksenmukainen järjestäminen. Mikäli potilaan tiettyyn lääkäriin kohdistuva valinta aiheuttaisi terveydenhuollon toimintayksikön järjestämiselle esimerkiksi kohtuuttomia hankaluuksia, ei tätä potilaan valintaa täydy tällöin välttämättä noudattaa terveydenhuollon toimintayksikössä.

Kun potilas on valinnut häntä hoitavan lääkärin, ohjataan potilas jatkohoidossakin tälle häntä aiemmin hoitaneelle lääkärille tai hammaslääkärille hoitoon. Myös tätä jatkohoitoon ohjaamista samalle potilaan valitsemalle lääkärille rajoittaa kuitenkin jälleen hoidon asianmukainen järjestäminen. Jatkohoitoon ohjauksen kohdalla ei siis välttämättä täydy noudattaa potilaan aiemmin tekemää valintaa häntä hoitavasta lääkäristä, vaan tietynlaisissa tilanteissa potilas voidaan ohjata myös toisen lääkärin hoitoon. 

Potilaalla on lähtökohtaisesti siis mahdollisuus valita terveydenhuollon yksikössä, kuten terveyskeskuksessa, häntä hoitava lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen. Tällaisen valinnanmahdollisuuden taustalla voi olla esimerkiksi potilaan kokema puutteellinen tai epätyydyttävä hoitosuhde, mutta tällaista ei kuitenkaan edellytetä. Potilaalla on täten mahdollisuus valita lääkäri jo silloin, kun mitään varsinaista epäkohtaa toisen lääkärin kanssa ei edes ole ollut. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa