Minilex - Lakipuhelin

Mistä saa hoitotahtolomakkeita?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hoitotahdolla henkilö voi etukäteen ilmaista tahtonsa omaan hoitoon liittyen tilanteissa, jolloin henkilö ei pysty enää itse ilmaisemaan tahtoaan esimerkiksi sairauskohtauksen tai tajuttomuuden vuoksi. Hoitotahdon tekemiseen on valmiita hoitotahtolomakkeita, joita voidaan hyödyntää hoitotahdon pohjaksi. Hoitotahtolomakkeita löytyykin runsaasti internet-sivustoilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) löytyy oma hoitotahtolomake, jossa on mukana myös ohjeita hoitotahdon laatijalle. THL:n lomakkeeseen tulee täyttää laatijan nimi, allekirjoitus sekä hoitotahdon ilmaisemisen aika ja paikka. Lomakkeeseen on merkittävä myös kaksi esteetöntä todistajaa. Todistajien tiedoista tulee ilmetä nimi, ammatti, kotipaikka sekä allekirjoitus nimenselvennyksineen.

Muistiliitolla on ohjeita sekä lomake hoitotahdosta internet-sivuillaan. Muistiliiton lomake on kehitetty dementiaa sairastavan hoitotahtoon, mutta se soveltuu myös muihin yhteyksiin. Lomake sisältää tavanomaisen osuuden hoitotahdosta sekä osion, jossa voi kertoa laajemmin ja vapaamuotoisesti omista toiveistaan. Lomake on mahdollista täyttää joko koneella tai tulostaa.

Lomaketta ei ole pakko täyttää kokonaisuudessaan, ja sitä voi aina päivittää tarpeen mukaisesti. Valmiin hoitotahdon voi myös koska tahansa peruuttaa tai sitä voi muuttaa. Hoitotahdon voi muotoilla vapaamuotoisesti, eikä valmista lomaketta välttämättä tarvita, sillä hoitotahdolle ei ole säännelty erillisiä muotomääräyksiä. Siten myös suullinen hoitotahdon ilmaisu voi olla riittävä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa