Minilex - Lakipuhelin

Mikä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on valtiollinen asiantuntijalaitos. Se toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa. Sen päämääriä ovat väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, terveys- ja sosiaalipalveluiden kehittäminen sekä sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen.

THL syntyi vuona 2009, kun sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES) ja Kansanterveyslaitos (KTL) yhdistyivät. Sillä on toimipaikka viidellä paikkakunnalla ja yli 1 000 työntekijää. THL tuottaa ja jakaa tietoa viranomaisille, järjestöille, tiedeyhteisölle ja suurelle yleisölle. Se muun muassa julkaisee kirjoja ja artikkeleita sekä jakaa apurahoja.

Laissa säädetään THL:lle useita tehtäviä. Sen tulee ensinnäkin tutkia ja seurata väestön hyvinvointia ja terveyttä, niihin liittyviä ongelmia, ongelmien yleisyyttä ja ehkäisymahdollisuuksia. Lisäksi laitoksen täytyy seurata, arvioida ja ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Sen pitää harjoittaa alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä tehdä aloitteita ja esityksiä. THL myös toimii lain mukaan alansa tilastoviranomaisena.

THL:lla on myös erityisiä oikeuspsykiatrisia tehtäviä. Tuomioistuin voi todeta, että syytetty on tehnyt rikollisen teon, mutta että hänen mielentilansa tulee tutkia. Tällöin THL:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta suorittaa tutkimuksen ja antaa tuomioistuimelle lausunnon syytetyn syyntakeisuudesta. Jos syytetty oli syyntakeeton, lautakunta voi määrätä hänet psykiatriseen sairaalaan tai muuhun erityishuoltoon.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa