Minilex - Lakipuhelin

Mikä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on valtiollinen asiantuntijalaitos. Se toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa. Sen päämääriä ovat väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, terveys- ja sosiaalipalveluiden kehittäminen sekä sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen. Tämä artikkeli kertoo THL:n taustasta, toiminnasta ja lakisääteisistä tehtävistä.

THL syntyi 2009, kun sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (STAKES) ja Kansanterveyslaitos (KTL) yhdistyivät. Sillä on toimipaikka viidellä paikkakunnalla ja yli 1000 työntekijää. THL tuottaa ja jakaa tietoa viranomaisille, järjestöille, tiedeyhteisölle ja suurelle yleisölle. Se mm. julkaisee kirjoja ja artikkeleita sekä jakaa apurahoja.

Laissa säädetään THL:lle useita tehtäviä. Sen tulee ensinnäkin tutkia ja seurata väestön hyvinvointia ja terveyttä, niihin liittyviä ongelmia, ongelmien yleisyyttä ja ehkäisymahdollisuuksia. Lisäksi laitoksen täytyy seurata, arvioida ja ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Sen pitää harjoittaa alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä tehdä aloitteita ja esityksiä. THL myös toimii lain mukaan alansa tilastoviranomaisena.

THL:lla on myös erityisiä oikeuspsykiatrisia tehtäviä. Tuomioistuin voi todeta, että syytetty on tehnyt rikollisen teon, mutta että hänen mielentilansa tulee tutkia. Tällöin THL:n oikeuspsykiatristen asioiden lautakunta suorittaa tutkimuksen ja antaa tuomioistuimelle lausunnon syytetyn syyntakeisuudesta. Jos syytetty oli syyntakeeton, lautakunta voi määrätä hänet psykiatriseen sairaalaan tai muuhun erityishuoltoon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siis on tärkeä asiantuntijalaitos. Se tutkii ja kehittää väestön terveyttä ja alan palveluita. Sillä on monia erityisiä toimintoja ja tehtäviä; se mm. antaa lausunnon rikosasian syytetyn mielentilasta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa