Minilex - Lakipuhelin

Mikä on eettinen toimikunta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eettinen toimikunta antaa lausunnon lääketieteellisestä tutkimuksesta, joka puuttuu ihmisen, alkion tai sikiön koskemattomuuteen. Tutkimus voidaan aloittaa vasta, kun toimikunta on antanut myönteisen lausunnon suunnitellusta tutkimuksesta. Toimikunnilla on myös joitakin muita tehtäviä.

Laki lääketieteellisistä tutkimuksista edellyttää eettisiä toimikuntia. Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan valitsee valtioneuvosto. Se toimii alan ylimpänä asiantuntijana, seuraa ja ohjaa alaa sekä osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön. Se antaa lausunnon kliinisestä lääketutkimuksesta, joka puuttuu ihmisen koskemattomuuteen ja tutkii lääkkeiden vaikutusta ja toimintaa ihmisessä. Valtakunnallinen toimikunta voi myös siirtää tällaisen lausuntoasian alueelliselle toimikunnalle.

Alueellinen eettinen toimikunta on jokaisella sairaanhoitopiirillä, jonka alueella on lääkäreitä kouluttava yliopisto. Eettinen toimikunta seuraa ja ohjaa alaa omalla alueellaan. Se myös arvioi ennalta tutkimushankkeet ja antaa lausunnon eettisestä hyväksyttävyydestä. Lausuntoa varten eettinen toimikunta selvittää, onko tutkimussuunnitelmassa otettu huomioon laki, tietosuoja, tutkittavien asemaa koskevat kansainväliset velvoitteet sekä lääketieteellistä tutkimusta koskevat määräykset.

Myös eettisten toimikuntien kokoonpanosta säädetään laissa. Sen täytyy sisältää tutkimusetiikan, lääketieteen, terveys- tai hoitotieteen ja oikeustieteen asiantuntijoita, sekä maallikoita. Jäseniin sovelletaan virkamiesten esteellisyyssääntöjä.

Kaikki suunnitellut lääketieteelliset tutkimukset täytyy esitellä toimikunnalle. Jos joku aloittaa tutkimuksen ilman toimikunnan lausuntoa, hänet tuomitaan sakkoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa