Minilex - Lakipuhelin

Lähiomaisen määritelmä potilaslaissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Potilaan lähiomaisella on erityistä merkitystä potilaan itsemääräämisoikeuden toteutumisen kannalta silloin, kun potilas itse ei kykene päättämään omasta hoidostaan. Tällöin esimerkiksi potilaan lähiomaista täytyy kuulla sen selvittämiseksi, millainen hoito parhaiten vastaisi potilaan omaa toivomusta. Lähiomaiselle ei sen tärkeästä merkityksestä huolimatta ole annettu lain tasolla potilaslaissa määritelmää.

Vaikka potilaslaissa lähiomaisen määritelmää ei ole avattu, tarkoitetaan sillä kuitenkin lähtökohtaisesti potilaan aviopuolisoa, lapsia, vanhempia ja sisaruksia. Muuna läheisenä henkilönä voidaan pitää potilaan avopuolisoa tai muuta potilaan kanssa pysyvästi asuvaa henkilöä. Koska tätä määritelmää ei kuitenkaan ole annettu suoraan lain tasolla, annetaan myös potilaan omalle näkemykselle merkitystä siitä, ketä voidaan pitää hänen lähiomaisenaan.

Käytännössä potilaan lähiomaisena pidetään potilaan ilmoittamaa henkilöä. Esimerkiksi potilaalle läheistä ystävää voidaan pitää potilaslain mukaisena potilaan lähiomaisena. Lähiomainen ei siis aina viittaa esimerkiksi potilaan sukulaiseen tai puolisoon, vaan se voi viitata myös sellaiseen henkilöön, johon potilaalla ei ole sukulaissuhdetta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa