Minilex - Lakipuhelin

Lääketieteellisestä tutkimukseen liittyvästä lainsäädännöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lääketieteellinen tutkimus on erittäin tärkeää ihmisten kannalta. Siinä ei kuitenkaan saa loukata tutkittavana olevan ihmisen oikeuksia. Ihmisen itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluu myös se, ryhtyykö hän lääketieteelliseksi tutkimuskohteeksi.

Lain mukaan lääketieteellinen tutkimus on tutkimusta, jolla puututaan ihmisen tai ihmisalkion taikka sikiön koskemattomuuteen, ja jonka tarkoitus on lisätä tietoa terveydestä sekä sairauksien syistä, oireista, diagnostiikasta, hoidosta, ehkäisystä tai tautien olemuksesta yleensä.

Lääketieteellinen tutkimus ei saa loukata kenenkään ihmisarvoa. Tutkimus voidaan aloittaa vasta, kun eettinen neuvottelukunta on hyväksynyt tutkimussuunnitelman. Tutkimussuunnitelmassa tulee käydä läpi muun muassa tutkimusmenetelmät. Tutkittavan saa altistaa vain sellaisille toimille, joista odotettavissa oleva hyöty on selvästi suurempi kuin tutkittavalle mahdollisesti koituvat haitat.

Lähtökohtaisesti tutkitaan vain henkilöä, joka on antanut siihen suostumuksensa. Suostumuksen tulee olla kirjallinen ja perustua riittävään selvitykseen. Kuitenkin suostumusta ei tarvita, jos sitä ei voi saada potilaan tilan (esimerkiksi tajuttomuuden) vuoksi ja jos toimenpiteestä odotetaan välitöntä hyötyä hänen terveydelleen.

Tutkimuksen tulee täyttää myös erityisiä vaatimuksia, jos tutkittava on alaikäinen, taikka raskaana oleva tai imettävä nainen. Tutkimus sallitaan vain, jos samoja tieteellisiä tuloksia ei voi saavuttaa muilla tutkittavilla. Lisäksi on olemassa eräitä muitakin edellytyksiä.

Alkion ja sikiön tutkimukselle on erityisiä vaatimuksia. Tutkimus edellyttää muun muassa raskaana olevan naisen sekä siittäjän kirjallista suostumusta. Alkioita tai sikiöitä ei saa tehtailla pelkkään tutkimuskäyttöön, koska se johtaisi helposti väärinkäytöksiin.

Pääsääntöisesti lääketieteelliseen tutkimukseen saa ryhtyä vain, kun tutkimuksesta vastaa lääkäri tai hammaslääkäri, jolla on asianmukainen ammatillinen ja tieteellinen pätevyys.

Lääketieteelliseltä tutkimukselta edellytetään eettistä hyväksyttävyyttä. Hyötyjen tulee selvästi ylittää haitat. Lisäksi tutkimus yleensä vaatii tutkittavan suostumusta. Lain tarkoitus siis on, että rotuhygienia on menneisyyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa