Minilex - Lakipuhelin

Kansainvälinen oikeusapu rikosasioissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kansainvälisellä oikeusavulla viitataan valtioiden väliseen yhteistyöhön rikosten selvittämiseen liittyen. Kansainvälistä oikeusapua voidaan antaa niin siviili-, kuin rikosasioissakin.

Kansainväliseen rikosoikeusapuun kuuluu ensinnäkin todisteiden hankkiminen toisesta valtiosta, sekä eräiden asiakirjojen tiedoksianto. Todisteiden hankkimiseen voi kuulua esimerkiksi todistajien kuulemista sekä asiantuntijalausuntojen tai esinetodisteiden hankkimista. Mahdollista on myös pakkokeinojen käyttäminen todisteiden hankkimiseksi. Tiedoksiannettavia asiakirjoja ovat päätökset, haasteet, kutsut sekä muut rikosasian käsittelyyn liittyvät asiakirjat. Keskusviranomaisena kansainvälisessä rikosoikeusavussa toimii oikeusministeriö, joka muun muassa vastaanottaa kansainväliset oikeusapupyynnöt, huolehtii pyyntöjen täyttämisestä ja lähettää eteenpäin vieraalle valtiolle tarkoitetut Suomen oikeusapupyynnöt. Oikeusapupyynnön vieraalle valtiolle voi puolestaan tehdä oikeusministeriö, tuomioistuin, syyttäjäviranomainen ja esitutkintaviranomainen. 

Kansainvälinen rikosoikeusapu perustuu kansainvälisiin sopimuksiin sekä EU-lainsäädäntöön. Oikeusapua koskevia sopimuksia voi olla kahden tai useamman valtion välillä. Kahdenvälisiä sopimuksia Suomella on esimerkiksi USA:n ja Australian kanssa. Suomi voi myös antaa kansainvälistä rikosoikeusapua pelkästään omaan lainsäädäntöönsä nojautuen.

Oikeusavun antamisesta voidaan myös kieltäytyä Suomessa muun muassa silloin, jos pyynnön perusteena on teko, jota on pidettävä poliittisena rikoksena taikka sotilasrikoslainsäädännön alaan kuuluvana rikoksena, tai pyynnön perusteena olevasta teosta ei Suomen lain mukaan voitaisi syyttää tekijää rikoksen vanhentumisen, armahduksen tai muun vastaavan seikan johdosta. Lisäksi oikeusavun antamisesta voidaan kieltäytyä, jos teon johdosta Suomessa tai kolmannessa valtiossa on aloitettu esitutkinta, asia on syyttäjäviranomaisen käsiteltävänä tai asiassa on pantu vireille oikeudenkäynti. Myös muun muassa silloin, jos teon osalta on Suomessa tai kolmannessa valtiossa päätetty luopua esitutkinnan toimittamisesta tai syytteen nostamisesta tai kun on päätetty jättää vastaaja rangaistukseen tuomitsematta tai muutoin luopua toimenpiteistä, on oikeusavun antamisesta mahdollista kieltäytyä.

Oikeusapua ei anneta, jos oikeusavun antaminen saattaisi loukata Suomen täysivaltaisuutta tai vaarantaa Suomen turvallisuutta taikka muita olennaisia etuja. Oikeusapua ei anneta myöskään, jos oikeusavun antaminen olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa tai jos oikeusavun antaminen muutoin olisi Suomen oikeusjärjestyksen perusperiaatteiden vastaista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]