Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja tulorajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavun saamiseen vaikuttavat hakijan tulot, menot ja varallisuus. Oikeusapua voidaan myöntää hakemuksella korvauksetta tai omavastuosuutta vastaan riippuen hakijan taloudellisesta asemasta. Hakijan taloudellinen asema arvioidaan hänen kuukaudessa käytettävissään olevan käyttövaran ja varallisuuden perusteella. 

Käyttövaraan vaikuttaa hakijan ja hänen aviopuolisonsa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävän kuukausittaiset tulot, menot ja elatusvelvollisten määrä. Kun hakijan taloudessa on elatusvelvollisia, tuloista vähennetään 300 euroa lasta kohti. Tuloina otetaan huomioon myös elatusapu, elatustuki, perhe-eläke, lapsilisä ja kotihoidon tuki. 

Maksuttoman oikeusavun tuloraja eli käyttövara yksin asuvalle henkilölle on enintään 600 euroa. Yksin asuva henkilö, jonka käyttövara on enintään 1 050 euroa, on oikeutettu oikeusapuun 40 % perusomavastuulla. Perusomavastuu on oikeusavun saajan maksettavaksi tuleva prosenttiosuus avustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta arvonlisäveroineen.  Oikeusapua ei myönnetä, kun yksinäisen henkilön käyttövara on yli 1 300 euroa. 

Maksuttoman oikeusavun tuloraja puolisoille on enintään 550 euroa henkilöltä. Jos puolisoiden käyttövara on enintään 1000 euroa henkilöltä, on perusomavastuun määrä 40 %. Oikeusapua ei myönnetä, jos puolisoiden käyttövara on yli 1 200 euroa henkilöltä. Alle 18- vuotiaan hakiessa oikeusapua, hänen huoltajiensa käyttövaraa ei oteta huomioon. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]