Minilex - Lakipuhelin

Julkinen oikeusapu - omavastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Julkisen oikeusavun omavastuu lasketaan hakijan tuloista. Omavastuun määrä lasketaan tapauskohtaisesti, jolloin sen suuruus voi vaihdella. Oikeusavun omavastuu jaetaan perusomavastuuseen ja lisäomavastuuseen. Niin sanottu perusomavastuu voi olla 0 – 75 % avustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta arvonlisäveroineen. Tähän vaikuttavat hakijan käyttövarat eli tietyt huomioitavat tulot ja menot. Jos hakijalla on puoliso, otetaan tämän tulot huomioon perusomavastuuosuutta laskettaessa. Esimerkiksi, jos hakijalla on enintään 600 euron käyttövarat, on omavastuu 0 %. Vastaavasti, jos hakijalla on puoliso, raja on 550 euroa henkilöltä. Jos taas hakijalla on enintään 1300 euron käyttövarat, on omavastuu 75 %.  Puolisojen osalta vastaava raja on enintään 1200 € henkilöltä.

Tämän lisäksi voidaan laskea lisäomavastuuta, jolloin lisäomavastuu on puolet 5 000 euroa ylittävästä varallisuudesta. Lisäomavastuulla katetaan avustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta koituva menoja sen jälkeen, kun näistä menoista on vähennetty perusomavastuu.

Omavastuuosuutta voidaan kuitenkin alentaa, jos se muodostuu oikeusapua saaneen taloudellisiin oloihin nähden selvästi kohtuuttomaksi. Tämä edellyttää kuitekin tapauskohtaista harkintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]