Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja todistelukustannukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapu kattaa avustajan kulut, mutta myös kaikenlaiset muut asian käsittelyssä tarpeelliset kulut, kuten todistelukustannukset. Oikeusavun saajan ei tarvitse suorittaa avustajan palkkiota tai korvausta mm. tulkkaus- ja käännösavusta, käsittelymaksusta tai toimituskirjamaksusta eikä erillisistä pääasiaa käsittelevän viranomaisen maksuista, viranomaisen toimenpiteistä tai sen antamista toimituskirjoista, jotka ovat tarpeen asian hoitamiseksi. Myös todistajana kuultavan henkilön matkakustannukset korvataan valtion varoista. 

Syyttäjän ja esitutkintaviranomaisen kutsusta taikka tuomioistuimen muussa kuin riita-asiassa antamasta määräyksestä tuomioistuimeen saapuneella todistajalla on oikeus saada valtion varoista kohtuullinen korvaus tarpeellisista matka- ja toimeentulokustannuksista sekä taloudellisesta menetyksestä. Rikosasiassa syyttäjän kutsuma todistaja saa korvauksen valtion varoista. Jos rikosasian vastaajana ollut oikeusavun saaja tuomitaan rangaistukseen tai muuhun rikosoikeudelliseen seuraamukseen, hän on velvollinen suorittamaan valtiolle valtion varoista määrätyt korvaukset. Jos tämä olisi hänen rikoksensa laatuun tai henkilökohtaisiin ja taloudellisiin oloihinsa nähden tai muusta syystä kohtuutonta, korvausta voidaan alentaa tai jättää se kokonaan tuomitsematta.

Jos oikeusavun saajan nimeämän todistajan kuuleminen on ollut selvästi aiheetonta, oikeusavun saaja voidaan velvoittaa korvaamaan valtiolle sen varoista todistajalle maksettavaksi määrätyt korvaukset. Mikäli oikeusavun saaja häviää oikeudenkäynnin, joutuu hän korvaamaan voittaneen vastapuolen kulut itse.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]