Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja matkakulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapu kattaa oikeusapulain nojalla määrätyn avustajan palkkion ja korvaukset kokonaan tai osittain. Oikeusapuun liittyy prosenttimääräinen omavastuuosuus, kun henkilön käyttövarat kuukaudessa ylittävät 600 euroa. Useimmiten oikeusapua antaa julkinen oikeusavustaja. Oikeusavun saaja voi tuomioistuinasioissa saada avustajakseen myös valitsemansa yksityisen avustajan, joka on antanut tehtävään suostumuksensa. Korvattaviin kustannuksiin kuuluvat avustajan välttämättömät matkakulut, joita ovat esimerkiksi matkat käräjäpaikalle. Korvattavia kustannuksia ovat myös tarpeelliset todistamista ja todistelua koskevat kustannukset, kuten todistajaksi kutsutun henkilön matkakustannukset. Kulukorvaksen määräämistä varten avustajan on esitettävä yksityiskohtainen selvitys asiassa suorittamistaan toimenpiteistä ja kuluistaan, jollei sellaisen selvityksen esittäminen ole tarpeetonta. Jos avustajaksi on määrätty henkilö, joka ei yleisesti hoida asianajotehtäviä kyseisessä tuomioistuimessa, esimerkiksi avustaja, joka matkustaa käräjäpaikkakunnalle joltain muulta paikkakunnalta, korvataan matkustamisesta syntyvät lisäkulut ja ajanhukka ainoastaan, jos tällaisen avustajan käyttäminen on perusteltua. 

Tuomioistuin määrää avustajalle tulevan palkkion ja korvauksen avustajan tehtävän päättyessä tuomioistuimessa. Muissa kuin tuomioistuinasioissa oikeusaputoimisto määrää palkkion. Jos selvitystä on tarkoitus käsitellä suullisessa käsittelyssä tuomioistuimessa, avustajan on toimitettava selvitys siihenastisista toimenpiteistä ja kuluista hyvissä ajoin ja viimeistään istuntopäivää edeltävänä arkipäivänä tuomioistuimelle ja tarvittaessa myös vastapuolelle. Syyttäjän on rikosasioissa lausuttava esitety palkkio- ja kuluvaatimuksen aiheellisuudesta, jos siihen vaatimuksen määrään nähden tai muuten on syytä. Palkkio ja kulukorvaus suoritetaan valtion varoista omavastuuosuudella vähennettynä. Jos oikeusavun saajan nimeämän todistajan kuuleminen on ollut selvästi aiheetonta, oikeusavun saaja voidaan velvoittaa korvaamaan valtiolle sen varoista todistajalle maksettavaksi määrätyt korvaukset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]