Minilex - Lakipuhelin

Oikeusturvavakuutus rikosasioissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusturvavakuutus on vakuutusyhtiöiden vapaaehtoinen vakuutus oikeusturvan parantamiseksi. Joskus eteen saattaa tulla yllättäviäkin tilanteita, jotka johtavat tuomioistuinkäsittelyyn. Oikeudenkäyntikulut yhdistettynä asianajajan palkkioon voi johtaa sellaisiin summiin, joihin ilman vakuutusta ei ole varaa. Usein oikeusturvavakuutus sisältyy esimerkiksi koti- tai matkavakuutukseen. Vakuutukseen liittyy aina omavastuuosuus, joka on noin 15% kuluista. Eri vakuutusyhtiöt tarjoavat oikeusturvavakuutuksia hyvinkin erilaisilla ehdoilla, joten vakuutusyhtiöt kannatta kilpailuttaa keskenään ennen vakuutuksen ottamista. Lisäksi oman oikeusturvavakuutuksen ehtoihin on syytä perehtyä huolella, jotta jälkikäteen ei tule ikäviä yllätyksiä esimerkiksi vakuutukseen laajuuteen liittyen. Oikeusturvavakuutuksen minimiehdoista on kuitenkin säännelty laissa.  

Oikeusturvavakuutus korvaa rikosasioissa lakimiehen käytöstä aiheutuneet kulut sekä muut oikeudenkäyntikulut. Useimmat oikeusturvavakuutukset eivät kuitenkaan kata rikosilmoituksen tekemisestä aiheutuneita kustannuksia. Rikosasiassa vakuutukseen voikin yleensä turvautua vasta siinä vaiheessa, kun syyte on jo nostettu. Kaikki asianajajan työstä aiheutuneet kulut voidaan kuitenkin korvata, vaikka asianajaja aloittaisikin juttuun perehtymisen jo ennen syytteen nostamista. Edellytyksenä kuitenkin on, että syyttäjä päättää lopulta nostaa syytteen rikosasiassa. Asianomistajan osalta oikeusturvavakuutus kattaa yksityisoikeudellisten vaatimusten esittämisen. Yksityisoikeudellisilla vaatimuksilla tarkoitetaan esimerkiksi korvausta rikoksen aiheuttamasta haitasta. Sen sijaan rangaistuksen vaatimisesta aiheutuneet kulut eivät sisälly oikeusturvavakuutuksen piiriin, sillä rangaistuksen vaatiminen kuuluu syyttäjän tehtäviin.

Sekä rikoksesta syytetty että asianomistaja voivat hyödyntää oikeusturvavakuutusta oikeudenkäynnissä. Syytetyn oikeus saada korvausta oikeusturvavakuutuksen perusteella on kuitenkin harvinaisempaa. Vakuutusyhtiöillä saattaa esimerkiksi olla ehtoja, jotka poistavat vakuutetun oikeuden korvauksiin, mikäli syyttäjän hänelle vaatima rangaistus on riittävän ankara. Vakuutetun maksettavaksi tuomitut vastapuolen oikeudenkäyntikulut eivät lähtökohtaisesti kuulu oikeusturvavakuutuksen piiriin. Oikeusvakuutukseen perustuvien kulujen korvaamista tulee hakea vakuutusyhtiöltä jo ennen varsinaista tuomioistuinkäsittelyä. Hakemukseen on liitettävä selvitys rikosasian sisällöstä sekä arvioiduista toimenpiteistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]