Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu ja avustajalle maksettava palkkio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli henkilö on oikeutettu oikeusapuun, hänen käyttämälleen, oikeudellista neuvontaa tarjoavalle avustajalle suoritetaan palkkio valtion varoista. Riippuen omavastuun määrästä, tämä palkkio voidaan suorittaa joko kokonaan tai osittain valtion varoista. Yleiset toimenpiteet, joista avustaja on oikeutettu palkkioon, ovat asiaan valmistautuminen, asian käsittely esitutkintaviranomaisessa ja suullinen käsittely tuomioistuimessa. Tämän lisäksi korvattavia kuluja ovat tuomioistuimen päätöksen tiedoksianto ja läpikäyminen päämiehen kanssa. Päätöksen läpikäyminen on rutiininomainen toimenpide ja arvio tähän käytettävästä ajasta tehdään yleensä jo etukäteen sisällyttämälle se tuomioistuimelle toimitettavaan kuluarvioon.

Palkkiota maksetaan myös matkustamisesta oikeudenkäyntiin tai esitutkintaviranomaisen luo sekä ajanhukasta, joka johtuu muusta avustamisen kannalta välttämättömästä matkustamisesta tai odottamisesta. Palkkiota ei luonnollisesti makseta lounas- eikä yöpymisajalta. Esimerkiksi kesken istuntokäsittelyn pidettävä ruokatauko ei ole sellaista aikaa, josta olisi perusteltua laskuttaa. Tietenkin on mahdollista, että ruokatauon aikana käydään neuvotteluja päämiehen kanssa, mutta tuomioistuin voi suhtautua varauksella tämän ajan hyväksymiseen laskutuksessa.

Oikeusavusta avustajalle suoritetavan palkkion määrää on rajoitettu oikeusministeriön asetuksella. Tähän palkkioon sisältyy korvaus asianajotoiminnan yleiskuluista. Valtion korvaus voi kattaa siis avustajan palkkion vain osittain, vaikka henkilölle olisi myönnetty oikeusapua ilman omavastuuta. Ylimenevästä osasta päämiehen ja avustajan on päästävä sopimukseen. Sallittua ei ole laskuttaa enemmän tunteja, kuin asian käsittelyyn todellisuudessa kuluu alemman tuntikorvauksen kattamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]