Minilex - Lakipuhelin

Milloin oikeusapua ei myönnetä?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusapua annetaan valtion varoin henkilölle, joka tarvitsee asiantuntevaa apua oikeudellisessa asiassa ja joka taloudellisen asemansa vuoksi ei kykene itse suorittamaan sen hoitamisen vaatimia menoja. Oikeusapua ei siis myönnetä silloin, jos henkilö pystyy itse valvomaan etuaan ja oikeuttaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei oikeusavun hakija saa itselleen avustajaa, mutta hän voi kuitenkin saada vapautuksen esimerkiksi käsittelymaksuista tai toimituskirjamaksuista.

Lisäksi oikeusapua ei anneta silloin, jos asialla on hakijalle vain vähäinen merkitys. Mittapuuna voitaisiin pitää sitä, että jos asioistaan järkevästi huolehtiva henkilö ei saattaisi asiaa tuomioistuimeen, jos hän joutuisi itse maksamaan kulut, ei oikeusapua myönnetä myöskään valtion varoista.

Oikeusapua ei anneta myöskään silloin, jos sen antaminen olisi selvästi tarkoituksetonta verrattuna hakijalle siitä koituvaan hyötyyn. Tällöin siis hakijan saama hyöty on objektiivisesti arvioiden olematon tai hyvin vähäinen, joten oikeusapu voidaan evätä, vaikka hakija itse pitäisikin asiaa hyvin merkityksellisenä.

Oikeusapua ei anneta, jos asian ajaminen olisi oikeuden väärinkäyttämistä. Jos siis kanne pannaan vireille selvästi kiusantekomielessä, ei oikeusapua myönnetä. Oikeusapua myönnettäessä ei kuitenkaan yleensä tule arvioida sitä, mitkä ovat kanteen menestymismahdollisuudet ja oikeusapu tuleekin hylätä ainoastaan silloin, jos kanne nostetaan kiusalla.

Lisäksi oikeusapua ei myönnetä, jos asia perustuu siirrettyyn oikeuteen ja on aihetta otaksua siirron tapahtuneen oikeusavun saamiseksi. Tällöin siis henkilö, joka ei ole oikeutettu saamaan oikeusapua, siirtää esimerkiksi saatavansa sellaisen henkilön nimiin, jolle oikeusapu annetaan, jotta siirron saaja perisi velan alkuperäisen velkojan lukuun.

Edellä mainituissa tilanteissa oikeusavun hakijalla ei siis ole lainkaan oikeutta oikeusapuun. Tämän lisäksi on sellaisia asiaryhmiä, joiden osalta on lähdetty siitä, että niissä ei ole tarvetta avustajaan. Tällöin oikeusavun hakija voi kuitenkin saada oikeusapuun liittyvät muut etuudet, kuten vapautuksen käsittelymaksuista ja toimituskirjamaksuista, jos hän on taloudellisen asemansa perusteella oikeutettu saamaan oikeusapua ilman omavastuuosuutta. Lisäksi, vaikka hakija ei saisikaan avustajaa, voi kuitenkin julkinen oikeusavustaja tarvittaessa antaa oikeudellisia neuvoja ja laatia asiakirjoja.

Oikeusapuun ei kuulu avustaminen yleisessä tuomioistuimessa käsiteltävässä hakemusasiassa, ellei siihen ole erityisen painavia syitä taikka yksinkertaisessa rikosasiassa, jossa yleisen rangaistuskäytännön mukaan ei ole odotettavissa sakkoa ankarampaa rangaistusta tai jossa syytetyn oikeusturva ei edellytä avustajan käyttämistä. Oikeutta avustajaan ei ole myöskään silloin, jos asia koskee verotusta tai julkista maksua, ellei siihen ole erityisen painavia syitä tai jos asia koskee oikaisuvaatimusta tai valitusta, joka perustuu kunnan tai muun julkisyhteisön jäsenyyteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]