Minilex - Lakipuhelin

Oikeusapu rikosasiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavulla tarkoitetaan valtion varoin kustannettua oikeudellista apua. Oikeusapua voi saada, jos henkilö tarvitsee asiantuntevaa oikeudellista apua asiassaan, muttei taloudellisen tilanteensa vuoksi kykene sitä itse hankkimaan. Oikeusapuun kuuluvat oikeudellinen neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa. Oikeusapuun kuuluu myös vapautus eräistä asian käsittelyyn liittyvistä menoista. Oikeusapua voi saada henkilö, jolla on kotikunta Suomessa, sekä henkilö, jolla on koti-, tai asuinpaikka jossain Euroopan Unioniin kuuluvassa valtiossa. Oikeusapua ei anneta yhtiölle tai yhteisölle.

Rikosasioissa täytyy kuitenkin huomioida vastaajan oikeus julkiseen puolustajaan, mikä menee valtion oikeusavun edelle. Jos rikoksesta epäillylle määrätään julkinen puolustaja, ei hänelle voida määrätä oikeusavustajaa. Jos taas hänelle on jo määrätty oikeusavustaja, on tämä määrättävä julkiseksi puolustajaksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lähtökohtaisesti rikoksesta epäillyllä on oikeus huolehtia puolustuksestaan, mutta epäillyn pyynnöstä hänelle voidaan määrätä julkinen puolustaja, mikäli häntä epäillään rikoksesta, josta voidaan määrätä vähintään neljä kuukautta vankeutta tai jos hän on pidätettynä tai vangittuna. Lisäksi avustaja täytyy määrätä, mikäli hän ei kykene huolehtimaan omasta puolustuksestaan. Avustaja määrätään myös muusta erityisestä syystä, kuten jos syytetty on alaikäinen, tai jos epäilty ei ole kyennyt valitsemaan asianmukaisesti toimivaa puolustajaa. Näissä tapauksissa siis oikeusavustajan sijaan henkilöä avustaa julkinen puolustaja.

Julkisen puolustajan palkkion maksaa valtio, mutta rikoksesta tuomittu voidaan velvoittaa maksamaan palkkio takaisin valtiolle, mikäli hänen taloudellinen tilanteensa sen sallii.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa