Minilex - Lakipuhelin

Kuka saa antaa oikeusapua?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusavulla tarkoitetaan sitä, että henkilö voi saada apua oikeudellisten asioiden hoitamista varten valtion varoista. Hänelle myönnetään siis avustaja tai asianajaja, jonka palkkio maksetaan valtion varoista joko kokonaan tai osittain. Tällaista apua annetaan siis henkilölle, joka tarvitsee oikeudellista apua ja joka ei taloudellisen asemansa vuoksi kykene siitä itse suoriutumaan. Tällaiseen oikeudelliseen apuun katsotaan kuuluvaksi neuvonta, tarpeelliset toimenpiteet sekä lisäksi avustaminen tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa sekä vapautus eräistä asian käsittelyyn liittyvistä menoista. Oikeusavun myöntäminen riippuu hakijan tuloista, varallisuudesta ja menoista. Niiden perusteella lasketaan, onko hakija oikeutettu oikeusapuun joko kokonaan tai osittain valtion varoista.

Oikeusapua voi saada joko valtioin oikeusaputoimistosta tai asianajotoimistosta, mikäli he hoitavat oikeusapujuttuja. Oikeusaputoimistossa apua antavat niin julkiset oikeusavustajat kuin asianajajatkin. Yksityiseltä asianajajalta apua haetaan samalla tavalla kuin oikeusaputoimistostakin. Hakijan tulee yhdessä asianajajan kanssa täyttää oikeusapuhakemus, jonka mukaisesti oikeusapua myönnetään hänen valitsemalleen avustajalle. Oikeusavun myöntäminen riippuu kuitenkin aina tuloista. Mikäli hänelle myönnetään oikeusapua, maksaa valtio asianajajan palkkion valtioin varoista, enintään 80 tunnilta, ellei tuomioistuin ole toisin erityisluvalla määrännyt. Hakijalla on siis mahdollisuus päättää, hakeeko hän avustajaa oikeusaputoimistosta vai asianajotoimistosta, mikäli hän on oikeutettu oikeusapuun. Tällöin valtio maksaa hakemuksen perusteella avustajan palkkion.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa